Vești bune pentru salariații români! Cine va beneficia de mai mulți bani din 2024

Vești bune pentru unii români! Un nou act legislativ adoptat recent majorează valoarea maximă a tichetului de masă, aceasta urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

29 dec. 2023, 08:56
Vești bune pentru salariații români! Cine va beneficia de mai mulți bani din 2024

Un nou act legislativ adoptat recent majorează valoarea maximă a tichetului de masă, aceasta urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Citește și Cine sunt bugetarii care nu vor avea salarii mărite în 2024. Guvernul a actualizat lista

Conform Articolului I din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 69/2023, adoptată în cursul verii anului trecut, limitele maxime ale tichetului de masă sunt revizuite astfel:

Din 1 august 2023, valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăși 35 lei.

Din 1 ianuarie 2024, valoarea nominală a unui tichet de masă va crește la 40 lei.

Astfel, de la începutul anului viitor, angajatorii vor putea oferi tichete de masă cu o valoare nominală de până la 40 lei fiecărui angajat, reprezentând o creștere de 5 lei față de limita actuală.

Românii care vor încasa mai mulți bani

Această măsură a fost adoptată de Guvern, la inițiativa Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, pentru a răspunde la diminuarea puterii de cumpărare a populației, un efect al războiului din Ucraina și al liberalizării prețurilor la energie, după cum a menționat Ministerul într-un comunicat de presă emis vara trecută, odată cu adoptarea Ordonanței de Urgență.

În prezent, aproximativ trei milioane de angajați români beneficiază de tichete de masă. Dintre aceștia, 1,2 milioane sunt angajați la stat și peste două milioane în sectorul privat.

Luând în calcul o valoare de 40 lei pentru un tichet de masă și un număr standard de 20 de zile lucrătoare pe lună, valoarea totală a tichetelor de masă acordate lunar fiecărui beneficiar ar ajunge astfel la 800 de lei, conform Capital.ro.

O schimbare majoră se apropie pentru mii de angajați români din Cazărmile Naționale de Pensii Publice, cu promisiunea unei creșteri salariale de până la 1.500 de lei net, ce va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024.

Citește și Veste proastă pentru angajații statului. Cine sunt bugetarii care nu primesc salariul mărit din 2024

Această modificare vine ca răspuns la amplele proteste desfășurate de angajați, iar guvernanții au reușit să ajungă la un acord pentru a implementa această majorare salarială începând din anul viitor, semnificând un final al demonstrațiilor.