Vești bune pentru seniorii României! Pensionarii ar putea primi bani în schimbul biletelor de tren neutilizate. Care este propunerea PNL

Liderul PNL a anunțat miercuri, 11 octombire 2023, noua sa inițiativă cu privire la biletele de tren neutilizate de pensionari.

11 oct. 2023, 19:59
Vești bune pentru seniorii României! Pensionarii ar putea primi bani în schimbul biletelor de tren neutilizate. Care este propunerea PNL
Ce se întâmplă cu reducerea de 90% a prețului la biletele de tren pentru studenți!

Gabriel Andronache, liderul grupului parlamentar al deputaţilor PNL, cu sprijinul Organizaţiei Seniorilor Naţionali Liberali, a înregistrat solicitarea la Secretariatul General al Camerei Deputaţilor: „Venim cu această iniţiativă legislativă pentru a face dreptate în valorificarea unui drept care se află la dispoziţia pensionarilor din România: în proporţie de aproximativ 80% acest drept rămâne nevalorificat pentru că el nu este utilizat”, a declarat liderul deputaţilor PNL.

Potrivit proiectului propus de PNL, biletele de transport cu trenul rămase neutilizate de către pensionari vor putea fi transformate în sume la dispoziţia acestora. Gabriel Andronache a mai precizat că speră ca acest proiect de act normativ va fi susţinut de toate grupurile parlamentare şi că va avea un parcurs legislativ urgent.

Citește și: ZILE LIBERE 2023. Două minivacanţe în ianuarie. Când se recuperează liberele date în plus de Bobotează, Sfântul Ion şi Mica Unire

Iniţiatori principali care ăl susțin pe Gabriel Andronache sunt deputații Lucian Bode, Gigel Ştirbu, Florin Roman, Laurenţiu Dan Leoreanu, Virgil Popescu, mai precizează Andronache.

În prezent, în lege sunt stipulate următoarele: „În baza deconturilor prezentate de operatorii de transport feroviar de călători, rutier sau naval, Direcţia generală economică şi buget din cadrul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului va întocmi şi va prezenta spre aprobare ministrului, în calitate de ordonator principal de credite, o notă privind înregistrarea pe cheltuielile Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului a sumelor plătite de la bugetul de stat cu această destinaţie. În cazul în care în viitor vor apărea unele modificări organizatorice privind relaţiile dintre unităţile care participă la aplicarea prezentelor norme metodologice, acestea vor fi tratate de comun acord între Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului. (art. 34 și art. 35 din Legea nr. 147/2000 privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern, cu modificările ulterioare, şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 71/2004 privind acordarea unor facilităţi familiilor de pensionari din 21.12.2004).

Citește și: Constantin Enceanu, dezvăluiri incendiare despre cel mai mare șoc din viața lui: „Ea a plecat și n-am știut. Relațiile se răcesc și se destramă”

Între timp, studenții sunt obligați să își plătească în continuare biletul de tren: „Începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00, vor fi abrogate, parțial, prevederile Legii educației naționale nr. 1/2011, respectiv cele referitoare la facilitățile acordate studenților la transportul pe calea ferată, odată cu intrarea în vigoare a noilor acte legislative privind învățământul valabile de la data de 3 septembrie 2023 – Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și Legea învățământului superior nr. 199/2023”, informează CFR Călători.

În schimb, Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) anunța pe 1 septembrie că studenții vor primi în continuare reducerea de 50%, contrar anunţului CFR.