Vești bune pentru șoferii care nu au cerut la timp restituirea taxe auto plătite în trecut. Decizie de ultima oră de la Ministerul Mediului – MODEL DE CERERE DE RESTITUIRE TAXA AUTO

Vești bune pentru sute de mii de români. Proprietarii de autoturisme care nu au apucat să ceară restituirea taxe auto plătite în trecut pot să-și recupereze banii pe cale administrativă. Solicitările de restituire vor putea fi depuse până în 2027.

22 nov. 2022, 13:30
Vești bune pentru șoferii care nu au cerut la timp restituirea taxe auto plătite în trecut. Decizie de ultima oră de la Ministerul Mediului – MODEL DE CERERE DE RESTITUIRE TAXA AUTO
Taxa auto. Ministrul Mediului anunţă variantele luate în calcul pentru reducerea poluării

Românii care nu au apucat să ceară restituirea fostelor taxe auto pot, cel puțin teoretic, să-și recupereze banii pe cale administrativă. Printr-un ordin publicat recent în Monitorul oficial, Ministerul Mediului mai face un pas în direcția operaționalizării mecanismului și stabilește modelul cererii de restituire a fostelor taxe auto, potrivit avocatnet.ro.

OUG 93/2022 a stabilit că cei ce nu au avut timp să ceară, timp de un an, prin mecanismul apărut în 2017, restituirea fostelor taxe auto, o pot face acum timp de cinci ani, respectiv până pe 29 iunie 2027, printr-un nou mecanism.

Citeşte şi: Nicuşor Dan nu vrea taxa auto din mandatul Gabrielei Firea. „Nu este o soluţie pentru Bucureşti. Vom extinde reţelele de parcări plătite”

Ca acesta să fie pe deplin funcțional, e nevoie atât de modelul de cerere de restituire, cât și de normele pentru aplicarea noului mecanism de restituire.

Modelul cererii de restituire ar fi trebuit să apară în iulie, în timp ce normele ar fi trebuit să apară până-n august. Normele metodologice se lasă, în continuare, așteptate.

Citeşte şi: Taxa auto revine în 2022. Aproape 400.000 de rable înmatriculate în 2021 în România

Cererile de restituire, pe baza cărora se dau înapoi atât banii achitați ca taxă auto, cât și dobânda pentru perioada dintre momentul perceperii taxei și momentul restituirii acesteia, vor trebui depuse la Fisc. Banii ar urma să fie virați în conturile bancare indicate.

cerere restituire taxa auto