Se schimbă regulile pentru proprietarii de locuinţe din România. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a promulgat recent o lege crucială pentru sectorul locativ din România, oferind astfel noi oportunități în ceea ce privește schimbul de locuințe. Această lege, aprobată în urma modificării Legii nr. 152/1998 și a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 28/2013, vine să faciliteze schimbul de locuințe în timpul perioadei de valabilitate a contractului de închiriere.

11 mart. 2024, 16:12
Se schimbă regulile pentru proprietarii de locuinţe din România. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis
Veşti de ultimă oră pentru proprietarii de locuinţe din România. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Se schimbă regulile pentru proprietarii de locuinţe din România. Potrivit Administrației Prezidențiale, noul act normativ permite realizarea schimbului de locuințe în orice moment pe durata contractului de închiriere. În plus, acesta impune ca titularul contractului de vânzare cu plata în rate lunare egale să suporte cheltuielile pentru întreținere, reparații curente, reparații capitale și să încheie contracte de asigurare a locuințelor împotriva riscurilor precum cutremurele, alunecările de teren și inundațiile.

Citeşte şi: Cât costă asigurarea obligatorie a locuinţei în 2024. Ce amendă riscă proprietarii care nu-și fac poliţă. GHID ASF

În ceea ce privește modificările aduse Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 28/2013, acesta instituie prevederea ca sumele necesare pentru decontarea bunurilor sau serviciilor să fie transferate de la bugetul de stat.

Citeşte şi: Taxe 2024. Amenzi de zeci de mii de lei pentru proprietarii de apartamente care ignoră noile reglementări

Această lege a fost adoptată inițial de Senat pe 21 noiembrie 2019 și a primit votul decisiv al Camerei Deputaților pe 13 februarie 2024. Modificările legislative reflectă angajamentul autorităților de a îmbunătăți accesul la locuințe și de a spori flexibilitatea în procesele de schimbare a acestora în țara noastră.

Pe de altă parte, autoritățile române au decis să impună reguli mai stricte începând din 2024, pentru a combate acest fenomen. Potrivit noilor reglementări, proprietarii vor putea promova locuințele pe platformele de închiriere doar dacă dețin un certificat oficial de clasificare. Cei depistați că nu respectă această regulă riscă amenzi de până la 50.000 de lei, la care se adaugă plata taxelor aferente veniturilor nedeclarate.