Vești excelente pentru șoferii din România: formularele de constatare amiabilă în caz de accident pot fi completate online, prin intermediul unei aplicații mobile

Modificări importante pentru șoferi, posesori de polițe RCA. Procedura va fi simplificată în caz de accident. Astfel, vor fi mult mai puține bătăi de cap pentru românii implicați în evenimente rutiere nefericite. 

15 dec. 2022, 08:44
Vești excelente pentru șoferii din România: formularele de constatare amiabilă în caz de accident pot fi completate online, prin intermediul unei aplicații mobile

Cu ajutorul unei aplicații mobile, șoferii nu vor mai fi nevoiți să completeze mult detestatul formular „de înțelegere amiabilă”. Mai precis, este vorba despre aplicația „Amiabila”, lansată de Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR). 60.000 de români deja au descărcat aplicația. Deja 2.500 de șoferi și-au rezolvat daunele pe această cale, informează Biroul Asigurătorilor de Autovehicule și România (BAAR), citați de Economica.

De două luni a fost lansată aplicația „Amiabila”. Potrivit specialiștilor în domeniu, aplicația oferă mai multă credibilitate asigurătorilor față de persoanele asigurate și păgubiților. Astfel, pe măsură ce oamenii folosesc aplicația în locul formularului clasic, sunt scutite zeci de minute necesare completării documentului.

„Am fost fericit să ascult discuții dintre oamenii noștri și păgubiți, în care celor din urmă nu le venea să creadă că au fost sunați pentru constatarea daunei într-un interval de câteva minute de la completarea formularului în aplicație.

În mod normal, păgubitul trebuie să sune pentru constatare și să aștepte uneori zeci de minute pentru a intra în legătură cu un operator. Acum, procesul este inversat. Sună asigurătorii și cred că acest lucru este un stimulent și pentru concurența în piață.

Am reușit, și cu sprijinul autorităților, să punem la punct un sistem de constatare amiabilă cu care putem să ne mândrim în Europa. Sunt încă țări care funcționează pe sistemul vechi, lansat în anii ’60″, a declarat președintele Biroului Asigurătorilor, Mădălin Roșu.

 

Cum funcționează aplicația care scutește șoferii cu polițe RCA de completarea formularului

 

Din 15 octombrie 2022, Biroul Asigurătorilor Auto a pus la dispoziția asigurătorilor RCA aplicația „Amiabila”, prin intermediul căreia poate fi completat în format electronic formularul de „constatare amiabilă” în caz de accident, în conformitate cu prevederile Normei ASF nr. 18/2022, care modifică norma ASF nr. 20/2017.

Formularul în format fizic va fi distribuit în continuare de asigurători și intermediari. Aplicația reprezintă doar o alternativă. Formularul online va reproduce același model grafic și va avea aceeași valoare juridică precum documentul pe hârtie.

Aplicația poate fi descărcată gratuit din Google Play și App Store.

„Amiabila are o interfață simplă, atractivă și intuitivă, precum și un nivel ridicat de siguranță a datelor. Aplicația reprezintă contribuția BAAR la oferta de soluții digitale inovatoare pe care o facem conducătorilor auto implicați în accidente ușoare, declara”, a mai precizat Sorin Greceanu, director general BAAR.