Vești extraordinare pentru românii care locuiesc la bloc. Cine nu va mai fi obligat să plătească impozitul pe locuință

Românii care locuiesc la bloc for fi scutiți de la plata impozitului pe locuință, însă trebuie să îndeplinească mai multe condiții pentru a se întâmpla acest lucru.

03 dec. 2023, 18:42
Vești extraordinare pentru românii care locuiesc la bloc. Cine nu va mai fi obligat să plătească impozitul pe locuință

Decizia luată de Consiliul Local din Drobeta Turnu Severin are numeroase beneficii importante pentru rezidenții de blocuri, cu atât mai mult în contextul creșterii costurilor și al preocupărilor legate de eficiența energetică.

Românii nu vor mai trebui să plătească impozit pe locuință, cu condiția să îndeplinească anumite condiții.

Decizia a fost luată de Consiliul Local din Drobeta Turnu Severin, în urmă cu patru ani, dar mulți localnici nu au beneficiat de această scutire datorită unor formalități complicate. Potrivit hotărârii consiliului local, românii care își anvelopează blocurile pe cont propriu vor fi scutiți de la plata impozitului pe locuință timp de șapte ani. Cu toate acestea, condițiile sunt stricte, iar procedura, până în prezent, a fost dificil de îndeplinit. Anvelopele ar trebui realizate cu o firmă specializată, crescând astfel semnificativ costurile.

Citește și Cont bancar gratuit pentru fiecare român. Parlamentul a luat decizia

Cei care au efectuat anvelopele pe cont propriu nu au primit scutire fiindcă lucrările trebuiau să fie realizate de o firmă specializată conform hotărârii consiliului local. Această cerință ar fi dublat practic costurile, ajungând la aproximativ un milion de euro pentru anveloparea unui bloc.

Totuși, în ciuda formalităților complicate și a costurilor ridicate, cine a efactuat lucrări în sezonul rece are parte de beneficii semnificative, mai ales când vine vorba de facturile pentru încălzire.

Lucrările de creștere a performanței energetice pot să includă izolarea termică a pereților exteriori, înlocuirea ferestrelor și a ușilor exterioare, termo-hidroizolația terasei și alte lucrări menite să sporească eficiența energetică a clădirii.

Sprijin pentru victimele violenței domestice

Guvernul a luat o decizie ca să sprijine victimele violenței domestice și le oferă acces la locuințe sociale sau de necesitate. Conform comunicatului oficial emis de Executiv, această măsură va avea un impact semnificativ asupra celor afectate, reprezentând un pas esențial către recuperare și reabilitare.

„În procesul de soluţionare a cererilor privind repartizarea unei locuinţe sociale se va ţine cont de principii precum: transparenţă în procesul de acordare a locuinţelor sociale; prevenirea şi combaterea sărăciei; prevenirea şi combaterea riscului de excluziune socială; revenirea şi combaterea segregării; nediscriminare; egalitate de şanse”, prevede actul normativ.

Actul normativ adoptat stabilește criterii clare pentru repartizarea acestor locuințe, având în vedere aspecte precum apartenența solicitantului la un grup vulnerabil, conform Legii asistenței sociale nr. 292/2011, precum și nivelul său de expunere la riscul de excluziune socială și marginalizare. Prin această inițiativă, Guvernul manifestă preocupare profundă față de nevoile specifice ale victimelor violenței domestice și își propune să ofere soluții eficiente pentru sprijinirea lor în procesul de refacere.

Citește și Anunț de ultimă oră despre pensii. Ce se întâmplă cu această categorie de pensionari