Vești importante: Burse de la stat pentru o categorie de elevi

Vești bune pentru elevii care urmează în mod gratuit cursurile cu frecvență ale unor școli private sau confesionale. Aceștia ar putea beneficia de burse de ajutor social.

26 oct. 2022, 08:54
Vești importante: Burse de la stat pentru o categorie de elevi

Potrivit unui proiect de lege adoptat de senat, nu numai elevii din înățământul de stat vor primi burse, ci și cei care sunt înscriși în formele de învățământ gratuite cu frecvență ale școlilor private sau confesionale.

Proiectul de lege care merge la dezbaterea și votul Camerei Deputaților are ca scop introducerea unei burse lunare de ajutor social pentru o parte dintre elevii care urmează cursurile unor școli private. Mai exact, este vorba despre acordarea de burse elevilor școlarizați fărăr taxe în școli particulare.

Însă, potrivit inițiativei legislative, bursele lunare de performanță, cele de merit și bursele de studiu se vor acorda, ca până acum, doar elevilor de învățământul preuniversitar de stat.

Inițial, proiectul prevedea ca elevii din școlile private să primească și burse de studiu, dar măsura a fost eliminată înainte de votul din Senat.

Citește și: Elevii nu și-au primit bursele, iar termenul-limită a expirat. Ministerul Educației dă vina pe Ministerul Finanțelor

Schimbarea regulilor privind acordarea de burse a venit după ce s-a constatat că, deși inițial la școlile private erau înscriși elevi ce proveneau din familii cu venituri peste medie, acum există mulți elevi ce au fost acceptați și urmează gratuit cursurile unei școli particulare (de exemplu, în urma obținerii unor rezultate bune la olimpiadele școlare), care nu pot beneficia de sumele acordate sub formă de burse de ajutor social.

În primăvara acestui an au mai apărut două proiecte cu privire la schimbarea regulilor de acordare a burselor. Potrivit acestora, bursele elevilor ar putea fi plătite în avans, iar cele de performanță și de merit vor putea fi acordate și tinerilor care învață în școlile private.

În anul școlar 2022-2023, bursele se păstrează neschimbate, cea mai mare dintre ele ajungând la 500 de lei, sub formă de burse de performanță.

Bursa de merit și cea de ajutor social au valoarea de 200 de lei, iar cea mai mică, de 150 de lei, se acordă elevilor cu bursă de studiu.

Pentru a putea fi aplicat, proiectul de lege trebui să treacă de Camera Deputaților, să fie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.

Citește și: BURSE 2022. Studenții cer bani mai mulţi de la stat în contextul scumpirilor din ultima perioadă