Veşti încurajatoare pentru bolnavii de cancer: Celulele canceroase pot fi ţintite cu proteine care le distrug

Celulele canceroase pot fi țintite prin proteine create prin tehnici de bioinginerie. O echipă de cercetători de la Universitatea Stanford a folosit o proteină creată în laborator pentru direcționarea spre tumori a medicamentelor necesare chimioterapiei, în speranța creării unor "rachete ghidate" care să vizeze strict celulele canceroase, studiile sale fiind publicate în luna iunie în revistele 'Molecular Cancer Therapeutics' și 'Angewandte Chemie'.
Filip Stan
19 iun. 2016, 13:52
Veşti încurajatoare pentru bolnavii de cancer: Celulele canceroase pot fi ţintite cu proteine care le distrug

Jennifer Cochran, profesor asociat de bioinginerie la Stanford, se bazează pe abordarea anticorpilor ca instrument de livrare a unui medicament direct spre tumori, ocolind celulele sănătoase și depășind unele dintre aspectele neplăcute ale chimioterapiei.

Este cunoscut faptul că în ceea ce privește chimioterapia partea bună este că medicamentele distrug celulele canceroase, iar partea rea este că aceleași medicamente deteriorează alte celule care se divid rapid în organism, cauzând efecte secundare.  O doză suficient de mare pentru a se infiltra în tumoră ar putea fi mortală pentru alte celule din organism, dacă tumora nu mai este așa de bine aprovizionată cu sânge și foarte puțin cu medicamentele care sunt livrate prin fluxul sanguin.

Pentru a ține sub control această problemă, unele terapii aprobate recent în SUA folosesc anticorpi pentru a livra medicamentul de chimioterapie direct în tumori.  „Anticorpii pot fi limitați în tratarea tumorilor solide deoarece acestea sunt prea mari pentru a fi penetrate bine”, a spus Cochran despre tehnica propusă de utilizare a unei proteine. „Ideea este că o moleculă mică ar putea difuza mai bine în tumoră”, a explicat sursa citată.

Proteina specializată are avantajul potențial de a fi capabilă să treacă de bariera care protejează creierul, fiind astfel capabilă să trateze și tumorile cerebrale. De asemenea, este mai mică decât anticorpii și s-ar putea să fie capabilă să ajungă și la tumorile dense aprovizionate cu sânge puțin.

Ideea își are originea în cunoașterea faptului că celulele canceroase, precum și furnizarea de sânge care le hrănește, produc adesea pe suprafața lor anumite molecule cunoscute sub numele de ‘integrine’. Scopul echipei lui Cochran a fost de a crea o proteină, prin bioinginerie, care ar putea bloca strâns acele ‘integrine’ și care să fie utilizată ca vehicul de livrare a medicamentului. „Am constatat că atunci când medicamentul a fost livrat de knottin, puterea sa a fost mult îmbunătățită în tratarea celulelor tumorale foarte rezistente, cum ar fi cele găsite în cancerul pancreatic”, a spus Cox.

O a doua abordare, dezvoltată în colaborare cu colegul de la studii post-doctorale Nick Cox din cadrul ‘CHEM-H Medicinal Chemistry Knowledge Center Stanford’, a folosit o mică legatură chimică pentru a atașa un medicament de chimioterapie direct ‘knottinului’. Combinația knottin-medicament a ‘ucis’ în mod eficient cancerul de sân, ovarian și pancreatic în condiții de laborator. Livrarea țintită a medicamentului a fost foarte eficientă împotriva celulelor canceroase, inclusiv a celor care au dezvoltat o rezistență la medicament.

În ambele exemple, partea de knottin din lista compușilor se leaga la ‘integrine’ prezente la un nivel ridicat în celulele canceroase, livrând medicamentul în celulele bolnave și ocolind celulele sănătoase. Odată ajuns în interiorul celulelor canceroase, medicamentul de chimioterapie este eliberat și ucide aceste celule, mai notează agenția Xinhua.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Ce s-a întâmplat cu câteva minute înainte să iasă fum alb pe coșul de la Vatican. Mulți spun că a fost un semn
Capital.ro
Carnet de șofer 2025. Se anulează definitiv permisul. Șoferii români ce pierd de tot dreptul de a conduce
Playtech.ro
Papa Leon nu şi-a putut stăpâni emoţiile! Ce a făcut la balconul Vaticanului. Foto
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
„Veți ajunge la Canal”. Actorul Mihai Mălaimare, mesaj amenințător pentru cei care nu au vrut „turul II înapoi”
wowbiz.ro
Maria Ciobanu a cedat înainte ca sicriul soțului ei să fie coborât în groapă! Scene sfâșietoare de la înmormântare FOTO 
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Zodia care scapă de o mare povară. I se ia o piatră de pe inimă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Cine este cardinalul Robert Prevost și ce nume va primi noul Suveran Pontif
Cancan.ro
Mai rar așa ceva! Câte limbi cunoaște Papa Leon al XIV-lea
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie pentru Călin Georgescu. Anunțul venit azi, 8 mai: Parchetul nu a adus noi probe
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Doi părinți, tineri români, în vârstă de 19 și 23 de ani, au fost găsiți morți în casă, în Germania: "Au fost împreună în baie, mult timp". Au plecat la muncă în străinătate cu doar câteva zile înainte de tragedie
Primul sondaj pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Ce procente au Nicușor Dan și George Simion: între ei e o diferență destul de mare
MediaFlux
Românii care pot ieși mai devreme la pensie. Anunțul Casei de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania