Veşti proaste din Emirate! Arabii s-au răzgândit şi nu mai vor să majoreze producţia de petrol! Preţul a crescut ultima oră cu 5%!

Răsturnare de situaţie în Emiratele Arabe Unite. Preţul petrolului a crescut joi cu peste 5%, după ce arabii s-au distanţat de afirmaţiile anterioare şi au dat de înţeles că nu mai susţin propunerea de majorare a producţiei din interiorul membrilor OPEC.

10 mart. 2022, 14:38
Veşti proaste din Emirate! Arabii s-au răzgândit şi nu mai vor să majoreze producţia de petrol! Preţul a crescut ultima oră cu 5%!

Veşti proaste din Emirate! Arabii au luat o măsură prin care nu mai se alătură efortului de compensare parţială a întreruperilor de aprovizionare cauzate de sancţiunile impuse petrolului rusesc, conform publicaţiei Business Insider, citată de Ziarul Financiar.

Preţul petrolului a scăzut miercuri cu până la 17%, după ce ambasadorul Emiratelor Arabe Unite la Washington, Yousuf Al Otaiba, a declarat că susţine accelerarea producţiei de ţiţei.

„Favorizăm majorarea producţiei şi vom încuraja OPEC să ia în considerare o serie mai ridicată de volume de producţie”, spunea Al Otaiba.

Citeşte şi: E oficial! Breaking news! Lukoil a majorat prețurile la carburanți! Cea mai ieftină benzinărie din România are acum prețuri identice cu OMV Petrom! Cât costă litrul

Ulterior, ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite, Suhail Al-Mazrouei, a nuanţat mesajul lui Al Otaiba. El a scris pe Twitter că ţara rămâne fidelă actualului acord OPEC+.

„EAU sunt dedicate acordului OPEC+ şi actualelor mecanisme de ajustare lunară a producţiei”, este mesajul oficialului din Emirate.

În tot acest timp, în SUA contractele futures pe Brent crude au crescut cu 5% la 116,6 dolari pe baril. În schimb, contractele futures pe West Texas Intermediate afişau un plus de 4% la 113,2 dolari pe baril, conform datelor MarketWatch.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă anunţă sancţiuni drastice după ce a explodat preţul benzinei şi motorinei. „Vor fi controlate toate companiile petroliere care funcţionează în România. Am cerut tragerea la răspundere a celor vinovaţi”

Petrolul a înregistrat puternice fluctuaţii de preţ în ultimele două săptămână, o urmare directă a războiului ruso-turc şi sancţiunilor impuse în acest sens de statele vestice.

Surse citate de Bloomberg susţin că Emiratele Arabe Unite nu s-au consultat cu alte membre OPEC+ înainte de a lansa declaraţiile de ieri şi, cel mai probabil, propunerea ambasadorului Al Otaiba a generat tensiuni în interiorul organizaţiei.

Cea mai recentă întâlnire a ţărilor membre a durat doar 13 minute, iar statele OPEC au decis să îşi menţină planul de majorare a producţiei cu 400.000 de barili de petrol în luna aprilie. Ţările membre OPEC nu au făcut referire la războiul dintre Rusia şi Ucraina, unul dintre principali factori care stau la baza creşterilor înregistrate de petrol în ultima perioadă.