Vești proaste pentru acești români. Facturile la căldură vor fi mai mari decât iarna trecută

Sunt vești proaste pentru craiovenii racordați la sistemul centralizat. Aceștia vor plăti facturi mai mari la căldură față de iarna trecută, după ce prețul gigacaloriei a crescut.

19 sept. 2022, 17:47
Vești proaste pentru acești români. Facturile la căldură vor fi mai mari decât iarna trecută

Vești proaste pentru acești români. La Craiova prețul gigacaloriei a crescut de la 462,11 lei/Gcal, la 499,89 lei/gigacalorie (TVA inclus), astfel că, cei racordați la sistemul centralizat vor scoate mai mulți bani din buzunare pentru a plăti facturile la căldură în iarna aceasta.

Vești proaste pentru acești români. Cât vor plăti căldura la iarnă

Citește și Ce să faci ca să plăteşti facturi mai mici la energia electrică. Sfaturi utile pentru a reduce consumul cu 5%

Potrivit unor calcule realizate de jurnaliștii de la GDS.ro pe baza datelor din anul trecut și a informațiilor obținute de la firmele de repartitoate, în luna ianuarie, o singură persoană care locuiește într-o garsonieră și a cheltuit  0,39 GCal pentru încălzire și 0,07 GCal pentru apa caldă va plăti în jur de 229,94 de lei.

Un apartament de două camere locuit de două persoane ar consuma 0,56 Gcal pentru încălzire și 0,14 Gcal pentru apa caldă. În total așadar, consumul din luna ianuarie pentru energia termică va fi de 0,70 Gcal. Astfel, proprietarul ar avea de plătit pentru energia termica, doar pe partea individuală 349,92 de lei. Costul variază în funcție de suprafața echivalent termică (SET) a fiecărui apartament în parte, dar și de numărul persoanelor care locuiesc în el.

În cazul unui apartament cu trei camere, în care locuiesc trei persoane care consumă 0,88 de  Gcal, factura ar veni în jur de 439,90 de lei. Și în această situație costul căldurii poate fi mai mare dacă, de exemplu, apartamentul în cauză consumă 1Gcal. La această sumă se mai adaugă și valoarea consumului pe părțile comune: casa scării, subsol și conductele care tranzitează apartamentul.

Un apartament de patru camere și patru persoane consumă 0,84 GCal pentru încălzire și 0,28 GCal pentru apa caldă. În total așadar, la un preț facturat al gigacaloriei de 499,89 lei/gigacalorie (TVA inclus), în luna ianuarie costul total estimat pentru energia termică va fi de 559,87 de lei.

Conform unei hotărârii adoptate de CL, de la 1 septembrie tariful local de facturare pentru populația Craiovei care depinde de Termo va creşte de la 388,33 lei/Gcal, la 420,08 lei/Gcal (preţuri fără TVA). Adică de la 462,11 lei/Gcal, la 499,89 lei/gigacalorie (TVA inclus).

Citește și VIDEO: Sfatul lui Victor Ciutacu pentru românii cu facturi explozive la energie. Cum să reduci costurile: „Statul român, așa șchiop cum e el, a creat totuși instrumente cu care ne putem face viața măcar suportabilă