Vești proaste pentru români! Categoria de clienți casnici de energie care ar trebui să trimită declarații pe proprie răspundere pentru a beneficia de plafonarea prețurilor

Vești proaste pentru români! Ca să beneficieze de plafonarea prețurilor la energie, așa cum este scrisă acum legislația, toți clienții casnici ar trebui să trimită declarații pe proprie răspundere, atrag atenția furnizorii de energie elctrică.

13 dec. 2022, 13:27
Vești proaste pentru români! Categoria de clienți casnici de energie care ar trebui să trimită declarații pe proprie răspundere pentru a beneficia de plafonarea prețurilor
Categoria de clienți casnici de energie care ar trebui să trimită declarații pe proprie răspundere pentru a beneficia de plafonarea prețurilor

Categoria de clienți casnici de energie care ar trebui să trimită declarații pe proprie răspundere pentru a beneficia de plafonarea prețurilor. Furnizorii de energie electrică anunță că toți cei nouă milioane de clienți casnici de energie electrică ar trebui să trimită declarații pe proprie răspundere pentru a beneficia de plafonarea prețurilor.

Citește și Ionel Dancă atacă ordonanţa pe energie: „Schema PSD-PNL de plafonare a preţurilor din energie este o bătaie de joc pentru mulţi clienţi casnici şi pentru multe activităţi economice”

Categoria de clienți casnici de energie care ar trebui să trimită declarații pe proprie răspundere pentru a beneficia de plafonarea prețurilor

”Vinovată” de această situație este legea plafonării prețurilor la energie, care a fost votată de Parlament și este acum la promulgare.

“Din păcate, legislația privind plafonarea și compensarea este neclară și poate produce efecte neplăcute asupra consumatorilor casnici. Potrivit art. 9 al noii legi de aprobare a OUG 119/2022, aflată la promulgare, beneficiază de plafonare clienții casnici la locurile de consum de domiciliu/reședință.

Legea prevede că de acest preț plafonat se beneficiază o singură dată, la un singur loc de consum. Noi, furnizorii, nu avem de unde să știm dacă un loc de consum este de reședință sau de domiciliu, ceea ce se poate interpreta că, pentru a beneficia de plafonare, toți clienții casnici trebuie să transmită furnizorului declarația menționată în lege. Astfel, peste 9 milioane de români ar trebui să transmită furnizorului această declarație pe propria răspundere”, a declarat, la o întâlnire cu presa, Laurențiu Urluescu, președinte al Asociației Furnizorilor de Energie (AFEER), potrivit economica.net.

Președinte al Asociației Furnizorilor de Energie a mai spus că legea prevede ca plafonarea să fie aplicată începând cu luna ulterioară depunerii cererii, ”ceea ce înseamnă că ne putem aștepta la un val de cereri între momentul publicării legii în Monitorul Oficial și sfârșitul anului.”

Redăm mai jos articolul din legea de aprobare a OUG care a fost deja adoptată de Parlament și a fost trimisă la promulgare.

“La articolul I punctul 1, după alineatul (9) al articolului 1 se introduc cinci noi alineate, alineatele (10) – (14) cu următorul cuprins:

„(10) În cazul clienților casnici, prețul final facturat prevăzut la alin. (1) lit. a) și b), se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/reședință ale clienților finali. Clientul casnic care are atât adresă de reședință, cât și adresă de domiciliu poate beneficia de prețul plafonat prevăzut la alin. (1) lit. a) și b) fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reședință, pe baza unei declarații pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preț plafonat pentru un alt loc de consum”.

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2023, clienții cu un consum lunar mai mic de 100 kWh lunar plătesc un preț final de 0,68 lei/kWh, cu toate tarifele și taxele, cei cu un consum cuprins între 101 și 255 kWh plătesc un preț final de 0,8 lei/kWh, cei cu un consum de până la 300 kWh plătesc 0,8 lei pentru primii 255 kWh și 1,3 lei/kWh pentru resul, iar cei cu un consum lunar de peste 300 kWh plătesc un preț plafonat la 1,3 lei/kWh pentru tot consumul, potrivit noii scheme de plafonare a prețurilor.

Citește și Românii se pot racorda GRATUIT la gaze. Distribuitorii nu mai pot refuza cererile clienţilor casnici