Veşti proaste pentru români. Specialiştii atrag atenţia: Scumpirea combustibilului va fi destul de consistentă!

Vin veşti proaste pentru români. Adrian Câciu trage un semnal de alarmă cu privire la efectele în lanţ pe care le are scumpirea barilului de petrol.

08 mart. 2021, 15:43
Veşti proaste pentru români. Specialiştii atrag atenţia:  Scumpirea combustibilului va fi destul de consistentă!

Veşti proaste pentru români. Economistul spune că scumpirea combustibilului va fi destul de consistentă.

Veşti proaste pentru români. Specialiştii atrag atenţia: Scumpirea combustibilului va fi destul de consistentă!

„Prețul barilului de petrol a depășit 70 dolari. Scumpirea combustibilului va fi destul de consistentă având în vedere că în numai o săptămână volatilitatea pieței a dus la o creștere cu peste 10 dolari pe baril.

Pentru a înțelege impactul trebuie spus că barilul de petrol la 1 ianuarie 2020 a fost de 58 USD, după care a scăzut la un minim de 23 USD în martie 2020. De ce am pus data de 1 ianuarie 2020 ca element de referință? Atunci a fost eliminată supracciza si am avut o scădere de 32 de bani la pompă.

Astazi când discutăm, prețul la pompă al benzinei este mai mare decât cel de la începutul anului 2020 iar motorina are același parcurs. Dincolo de asta, influența asupra inflației va fi majoră. Scumpiri în lanț. Ei, cum ar fi acum să ne uităm noi în gura părerologilor care vor majorări de taxe pe consum în plină explozie a inflației?

Citeşte şi: Preţul petrolului a sărit de 30 de dolari pe baril, pentru prima oară în ultimele două luni. SUA continuă să îşi reducă puţurile
Care ar fi efectul asupra puterii de cumpărare a cetățenilor și economiei? Bomboană pe colivă, nu alta. PS: aceasta este inflația prin ofertă. Se adaugă inflației monetare”, transmite economistul Adrian Câciu.

De altfel, carburanții s-au scumpit semnificativ, iar preţurile au ajuns aproape la acelaşi nivel cu cel care era înainte de apariția crizei sanitare. Acum două săptămâni șoferii plăteau pentru un litru de benzină sau motorină sub 5 lei, acum prețul este de 5,2 – 5,3 lei/litru. Companiile petroliere pun creșterile pe seama majorării accizei și a evoluției cotaţiei barilului de petrol.

Cele mai mari prețuri la carburanți din Europa se înregistrează în state precum Olanda, Norvegia și Italia. Spre exemplu 1 litru de benzină în Olanda costa 8,14 lei, în cazul motorinei norvegienii plătesc cel mai mult, adică 7,22 lei. La polul opus, cele mai mici prețuri înregistrate la benzină au fost în Ucraina – 3,88 lei, iar la motorină în Moldova – 3,48 lei pe litru.

Citeşte şi: Bill Gates, despre energia nucleară: „Este mai sigură decât petrolul, cărbunele și gazul natural”