Vești proaste pentru șoferii din România. Amenzile usturătoare pe care le riscă dacă lasă motorul mașinii pornit, deși staționează

Șoferii români sunt vizați de o nouă modificare adusă Codului Rutier. Cei care staționează cu motorul pornit riscă amenzi care cu siguranță îi vor face să se gândească de două ori înainte de a mai face acest lucru.

13 dec. 2023, 15:24
Vești proaste pentru șoferii din România. Amenzile usturătoare pe care le riscă dacă lasă motorul mașinii pornit, deși staționează
Vești proaste pentru șoferii din România. Amenzile usturătoare pe care le riscă dacă lasă motorul mașini pornit, deși staționează

O nouă schimbare în regulamentul de circulație ar putea aduce amenzi serioase pentru cei care nu opresc motorul atunci când staționează. O modificare propusă în Codul Rutier vizează interzicerea acestei practici nocive și are ca scop impulsionarea responsabilității civice și protejarea mediului înconjurător.

Citește și: Comisia Europeană vrea să interzică şoferilor începători condusul noaptea şi pe autostrăzi. Părerea lui Titi Aur: „Dacă mergi mai încet, în jurul tău va fi un pericol permanent”

Amenzi pentru șoferii care staționează cu motorul mașinii pornit

Șoferii sunt avertizați că riscă amenzi usturătoare dacă vor continua să lase motoarele pornite în timpul staționării, conform unor schimbări propuse în Codul Rutier. Inițiativa intitulată „Oprește motorul”, care vine în urma campaniei „Aer curat la școlile din București”, desfășurată de Asociațiile Ecopolis și Părinți de Cireșari, are ca scop protejarea mediului înconjurător și responsabilizarea civică.

Elena Lucaci, președintele Asociației Părinți de Cireșari, subliniază că această inițiativă nu este doar un proiect, ci devine o normă pentru București, reflectând o preocupare crescută pentru impactul asupra mediului. Colaborarea dintre societatea civilă și autoritățile publice a fost crucială pentru promovarea acestei politici atât de necesare pentru mediul înconjurător.

În proiect sunt implicați peste 700 de elevi din 23 de școli, fiind cu această ocazie ambasadori ai conștientizării și, totodată, promovând comportamentul responsabil în acest sens. Schimbările propuse vor interzice staționarea cu motorul pornit, reprezentând un pas important spre reducerea poluării atmosferice. Proiectul „Aer curat la școlile din București” a fost lansat în urma îngrijorărilor legate de calitatea aerului în școli, marcând o preocupare majoră pentru sănătatea elevilor.

Inițiativa a constat în amplasarea a 44 de senzori de monitorizare a calității aerului în 23 de școli din București. Impactul pozitiv al campaniei a fost resimțit în comunitate, cu sute de copii, părinți și profesori sensibilizați cu privire la poluarea din oraș și la importanța unor soluții cetățenești.

Citește și: Guvernul impune şoferilor să folosească maşina personală maximum 6.500 de km pe an. Transportatorii suportă şi ei restricţii