Vești proaste pentru toți românii. Ar putea plăti sume mult mai mari pentru impozitele locuințelor

Începând de anul viitor, impozitele pentru locuințe ar urma să se majoreze. Executivul urmează să facă analiza asumată la Bruxelles, în Planul Național de Redresare și Reziliență, până la finalul lui decembrie 2022.

06 iun. 2022, 09:56
Vești proaste pentru toți românii. Ar putea plăti sume mult mai mari pentru impozitele locuințelor

Concret, Guvernul vrea să oferă posibilitatea ca impozitele pentru prima casă să fie majorate de către autoritățile locale la coeficientul maxim.

Impozitele pentru locuințe ar urma să crească di  2023

În cazul celei de-a doua case, Guvernul se gândește să introducă un plafon care, dacă este depășit, impozitul să fie majorat. De exemplu, dacă valoarea casei depășește 100.000 de euro, impozitul să poată crește.

În cazul celor care au a treia casă, aici va fi stabilit un alt plafon care, dacă va fi depășit, cota de impozit va fi și mai mare.

Citește și: Închisoare pentru românii care nu-şi plătesc impozitele. ANAF pune tunurile pe rău-platnici

„2023 va fi un an de criză, asta este absolut sigur. În anii de criză nu se fac astfel de modificări de impozite, dar dacă este cuprins în PNRR, nu avem ce face, va trebui să îl aplicăm.

În teorie ar trebui ca la nivel local să se obțină mai mulți bani. Trebuie să spunem foarte clar că taxele și impozitele locale au fost stabilite la un nivel foarte mic, ceea ce a făcut ca organizațiile care lucrează la nivel local să aibă mari dificultăți bugetare.

Impozitele și taxele care s-au mărit și vreau să vă dau exemplu taxele pentru locurile de parcare, care s-au mărit cam de 10-12 ori, deci plafonul acela nu știu cum funcționează, dar trebuie să treacă prin niște examenele ale consiliilor locale care nu știu dacă au trecut sau nu, pentru că cel puțin la nivelul Bucureștiului taxele diferă foarte mult de la un sector la altul chiar dacă au crescut foarte mult”, a declarat Mircea Cosea, profesor de economie, la Antena 3.

Noile măsuri sociale și economice aprobate de Guvern

Între măsurile anunțate se numără amânarea pentru 9 luni a tratelor la bănci și un sprijin unic de 700 de lei pentru pensionarii cu pensii mici.

Citește și: Cresc impozitele la locuinţe. Cine sunt românii care vor plăti mai mult. Mircea Coşea: „2023 va fi un an de criză”

1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare, cuvenită categoriilor de salariați din sistemul public.
3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 lei.

Măsurile vor fi aplicate la data de 1 iulie, anunță Guvernul.