Vești proaste pentru Volodimir Zelenski. Condiția pentru ca Ucraina, Moldova și Georgia să adere la UE

Volodimir Zelenski insistă ca Ucraina să fie acceptată în Uniunea Europeană (UE), însă birocrații de la Bruxelles au pretenții greu de satisfăcut.

24 aug. 2022, 12:05
Vești proaste pentru Volodimir Zelenski. Condiția pentru ca Ucraina, Moldova și Georgia să adere la UE

Visul lui Volodimir Zelenski, de integrare a Ucrainei în Uniunea Europeană, e din ce în ce mai greu de împlinit. Șefii de la Bruxelles au impus o condiție în premieră, aproape imposibil de realizat într-un viitor apropiat.

Ucraina figurează drept cel mai corupt stat din Europa, în mai multe rapoarte ale presei din Occident, potrivit rapoartelor realizate de diverse instituții din vest, în urmă cu câțiva ani. Probleme similare sunt de notorietate și în Republica Moldova, respectiv Georgia.

 

Ucraina și Republica Moldova, cu un pas înaintea Georgiei pentru aderarea la Uniunea Europeană

 

Pentru a adera la UE, cele trei state trebuie să rezolve problema corupției. „Dezoligarhizarea” se numește etapa pe care trebuie să o treacă Ucraina, Moldova și Georgia, pentru integrarea în blocul comunitar.

Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de candidat pentru aderare. În cazul Georgiei, situația este mai complicată. A primit doar calificativul de candidat potențial, se arată într-o analiză a agenției IPN, din fostul teritoriu românesc.

 

Volodimir Zelenski susține o lege „anti-oligarhi”

 

În Ucraina, Volodimir Zelenski se poziționează drept un luptător anti-corupție. Președintele de la Kiev a aprobat la finalul anului 2021 o lege „anti-oligarhi”, orientată în special către cei ruși.

Mai departe, Consiliul Național de Securitate și Guvernul Ucrainei urmează să elaboreze „registrul oligarhilor” pentru a pune legea în aplicare, efectiv.

De asemenea, Zelenski și oamenii săi mai așteaptă și o serie de recomandări de la Comisia de la Veneția, care cel mai probabil vor fi acceptate, pentru a nu prejudicia dialogul cu UE pe marginea statutului de țară candidat.