Ce presupune obiceiul „înstruţatul boului”, în doua zi de Rusalii

În a doua zi de Rusalii, în localităţile Căianu Mic şi Figa din judeţul Bistriţa-Năsăud se practică un vechi obicei agrar numit "înstruţatul boului", menit să aducă o recoltă bogată la toamnă pentru sătenii din aceste zone.

24 iun. 2013, 09:57
Ce presupune obiceiul „înstruţatul boului”, în doua zi de Rusalii

După slujba religioasă, animalul este „înstruţat” cu panglici multicolore şi flori şi purtat de flăcăi de-a lungul satului, până în vârful unui deal, însoţit de fete de măritat şi călăreţi îmbrăcaţi în costume populare, scrie Agerpres. Localnicii vor arunca apă înspre alaiul de sărbătoare, pentru ca anul să fie bogat în recolte.

Boul va fi lăsat, apoi, să coboare singur la vale, iar tradiţia spune că fata care va reuşi să pună prima mâna pe coarnele boului va fi cea dintâi care se va mărita în acest an.

Deoarece boii au devenit, în ultimii ani, o raritate în zona rurală a judeţului Bistriţa-Năsăud, în acest an cei de la Figa au împrumutat un astfel de exemplar din comuna Zagra, astfel încât obiceiul să continue să fie practicat în fiecare an de Rusalii.

Atât la Figa, cât şi la Căianu Mic, „întruţatul boului” va fi urmat de un spectacol folcloric. La Căian, pentru că se sărbătoreşte şi cea de-a opta ediţie a zilelor comunei, pe scenă vor urca ansamblul profesionist „Dor românesc” al Centrului judeţean pentru cultură Bistriţa-Năsăud, ansamblul folcloric „Balada” din Bistriţa şi Grupul folcloric „Mioriţa” al Grupului şcolar „Ioan Căian Românu” din Căianu Mic.