Vezi ce se întâmplă cu organismul tău când bei cafea

Consumul de cofeină noaptea ne împiedică să avem parte de un somn liniştit, însă, specialiştii avertizază că există pericolul ca organismul să fie dat peste cap. Aceştia spun că din cauza cafelei, corpul nu mai ştie când este momentul să adormi şi când trebuie să te trezeşti. 

18 sept. 2015, 11:25
Vezi ce se întâmplă cu organismul tău când bei cafea

Potrivit unui studiu publicat în revista „Science Translational Medicine”, stările de somnolență din timpul zilei ar putea fi determinate de consumul de cafea înainte de culcare. Astfel, câțiva oameni de știință de la o universitate din Colorado au realizat un experiment în care s-au implicat 5 subiecți, pe o perioadă de 49 de zile, scrie libertatea.ro.

Cei care au luat parte la experiment trebuiau să ia cu trei ore înainte de culcare să consume cofeină. Aceștia au fost expuși pe parcursul experimentului atât unei lumini puternice care avea rolul de a amâna senzaţia de somnolenţă, cât și uneia mai slabe.

Citeşte şi Descoperire uluitoare despre cofeină. Vezi cu cât timp în urmă consumau oamenii acest stimulent

Cercetătorii au descoperit că activitatea ceasului biologic este amânată cu 40 de minute cu ajutorul cofeinei, o întârziere de 2 ori mai mică decât cea produsă de lumina puternică.

Este ştiut faptul că această substanță care este prezentă în cafea determină creierul să elibereze melatonină, un hormon care influențează ceasul biologic astfel încât somnul să aibă loc mai târziu. Însă, se pare că, mai mult decât atât, cafeina afectează corpul prin influențarea ritmului carcidian.

Experții susțin că această schimbare ar putea fi suficientă pentru ca oamenii să întâmpine dificultăți în a adormi și a se trezi în momentele potrivite. Rămâne neclar, însă, dacă și consumul de cafea realizat mai devreme în decursul zilei influențează în mod negativ ceasul biologic al omului.

Citeşte şi CUTREMURĂTOR! Ce a păţit o femeie care a băut opt cutii de energizant pe zi, timp de mai mulţi ani