Vezi cum a PĂCĂLIT poliţia belgiană pe cel mai FEROCE PIRAT SOMALEZ, făcându-l să se predea de bună voie

Publicat: Miercuri, 16 Octombrie 2013 14:25 // Actualizat: Miercuri, 16 Octombrie 2013 14:25 // Sursa: romaniatv.net

Doi dintre cei mai influenţi piraţi somalezi, care credeau că se duc în Belgia pentru a participa la realizarea unui film documentar despre piraterie, au fost arestaţi la coborârea lor din avion la Bruxelles, în finalul unei operaţiuni fără precedent a justiţiei belgiene.

Mohamed Abdi Hassam, alias Afweyne ("Gură Mare", în somaleză), a fost arestat sâmbătă dimineaţa pe aeroportul din Bruxelles, venind de la Nairobi, a descris, luni, într-o conferinţă de presă, procurorul federal belgian Johan Delmulle, potrivit Agerpres.

Omul său de încredere, care l-a însoţit în călătorie, Mohammed M. Aden, supranumit "Tiiceey", fost guvernator al provinciei someleze Himan şi Heeb (în centrul ţării), a fost arestat împreună cu el. Ei au fost inculpaţi pentru "deturnare" şi "luare de ostatici" prin capturarea navei belgiene Pompei şi participare la o "organizaţie criminală", fiind plasaţi în detenţie preventivă de un procuror din Bruges, a precizat dl Demulle.

Citeşte şi Cum îşi antrenează Al Qaida teroriştii sinucigaşi: Răpeşte şi ţine în lanţuri copii somalezi

Aceste arestări sunt rezultatul unei îndelungate anchete desfăşurate de justiţia din Bruges ca urmare a deturnării în 2009 a navei belgiene Pompei şi a sechestrării acesteia peste 70 de zile în largul Somaliei. Alţi doi piraţi somalezi care au participat la capturarea navei, eliberată după plata unei răscumpărări estimate la două milioane de euro de presa belgiană, au fost condamnaţi deja la Bruxelles la pedepse de 9 şi 10 ani închisoare.

Dar parchetul belgian nu s-a mulţumit cu subalterni de rang inferior şi a decis să se lanseze în urmărirea şefilor, cei comanditau şi organizau aceste operaţiuni de piraterie şi îşi adjudecau cea mai mare parte din răscumpărări, a subliniat înaltul magistrat belgian.

Afweyene, care îşi anunţase în ianuarie retragerea, este considerat de Grupul de control al ONU asupra Somaliei şi Eritreei drept "unul dintre conducătorii cei mai notorii şi mai influenţi din reţeaua pirateriei Hobyo-Harardheere", una dintre cele două organizaţii principale de piraţi somalezi.

El a intrat în colimatorul investigatorilor belgieni cu atât mai mult cu cât "unele elemente" ale anchetei au permis să se presupună că a jucat un rol central în capturarea navei Pompei, "atât ca organizator, cât şi ca finanţator", potrivit procurorului Johan Delmulle, care a evocat declaraţii ale unui marinar de pe Pompei şi ale unor piraţi somalezi deţinuţi în Seychelles, în prezenţa anchetatorilor belgieni.

Arestarea lui Afweyne era totuşi dificil de realizat pentru că acesta, locuind în Somalia, era foarte suspicios şi călătorea puţin. Unităţi speciale ale poliţiei belgiene au elaborat deci o operaţiune de infiltrare pentru a-l face să iasă din ţară şi a-l aresta.

"Planul consta în a-l aborda pe Afweyne prin intermediul complicelui său Tiiceey, în care avea încredere", a detaliat procurorul. Fostul şef al piraţilor a fost "solicitat prin Tiiceey să colaboreze în calitate de consilier şi expert la proiectul unui film despre pirateria maritimă".

Citeşte şi Raport ONU: Aproape 260.000 de somalezi, jumătate copii, morţi în urma unei crize alimentare

După mai multe luni de negocieri, cei doi piraţi au muşcat din momeală.

"Acest film trebuia să reflecte viaţa lui de pirat. Afweyne şi Tiiceey au sosit pentru a semna contractul cu Belgia. Erau aşteptaţi", a adăugat procurorul.

Mohamed Abdi Hassan este considerat unul dintre creierele responsabile de deturnarea a "zeci de nave de marfă între anii 2008 -2013", a mai subliniat procurorul. Tiicey este suspectat că i-ar fi susţinut activ operaţiunile.

Două dintre atacurile cele mai spectaculoase ale pirateriei moderne somaleze sunt atribuite lui Afweyne: cel din septembrie 2008, asupra cargoului ucrainean Faina, încărcat cu armament (tancuri de asalt, sisteme de apărare antiaeriană, lansatoare de rachete şi muniţii) şi, după două luni, cel împotriva superpetrolierului Sirius, lung de 330 m, care transporta două milioane de barili brut, încărcătura cargoului fiind evaluată la 100 de milioane de dolari.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
16 oct 14:37
...au fost arestaţi la coborârea lor din avion la Bruxelles, în finalul unei operaţiuni fără Citește mai departe… Powered by WPeMatico...
16 oct 14:31
... Doi dintre cei mai influenţi piraţi somalezi, care credeau că se duc în...
1
EUR
4.8430
RON
15 Jul
noapte 15 °
zi 29 °
Ultimele joburi adaugate
24 H