Viața la minus 50 de grade. Cum trăiesc cei 250.000 de locuitori ai celui mai rece oraș din lume: ”Îmbrăcați-vă călduros, în straturi, ca o varză!”

Yakutsk, capitala regională a Orientului Îndepărtat al Rusiei, se confruntă cu temperaturi extrem de scăzute din cauza maselor de aer înghețate din Arctica. Deși temperaturile sub -40°C sunt frecvente în Yakutsk iarna, serviciile meteorologice locale au raportat temperaturi de -50°C în unele zone îndepărtate.

18 ian. 2023, 14:53
Viața la minus 50 de grade. Cum trăiesc cei 250.000 de locuitori ai celui mai rece oraș din lume: ”Îmbrăcați-vă călduros, în straturi, ca o varză!”

Yakutsk, capitala regională a Orientului Îndepărtat al Rusiei, se confruntă cu temperaturi extrem de scăzute din cauza maselor de aer înghețate din Arctica. Deși temperaturile sub -40 de grade Celsius sunt frecvente în Yakutsk iarna, serviciile meteorologice locale au raportat temperaturi de -50°C în unele zone îndepărtate.

 

Yakutsk, cel mai rece oraș din lume

Orașul Yakutsk este considerat cel mai rece oraș din lume, temperaturile ajungând aici frecvent la -50 de grade. Situat la 5.000 km est de Moscova, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, și la la 450 de kilometri de Cercul Polar, orașul Yakutsk are circa 250.000 de locuitorii. În timpul iernii,  termometrul coboară frecvent cu mult sub minus 40.

„Nu te poți lupta cu asta. Ori te adaptezi și te îmbraci pe măsură, ori suferi”, spune Anastasia Gruzdeva. Femeia iese din casă purtând două eșarfe, două perechi de mănuși și căciulă groasă și glugă.

„Nu prea simți frigul în oraș. Sau poate doar creierul te pregătește pentru asta și îți spune că totul este normal”, a a mai spus femeia.

Nurgusun Starostina vinde pește congelat într-o piață. Nu are nevoie nici de frigider, nici de congelator.

A woman sells an arctic hare along with her usual fare of frozen fish in the central market of Yakutsk.

„Doar îmbrăcați-vă călduros”, a spus ea. „În straturi, ca o varză!”