Viaţa sedentară a omului a început cu circa 4.000 de ani mai devreme decât se credea

Descoperirea unor carii pe dinţii scheletelor umane găsite în Maroc, ce au o vârstă cuprinsă între 13.000 şi 15.000 de ani, aduce o nouă viziune asupra istoriei prin formularea ipotezei că viaţa sedentară a omului a început probabil cu 4.000 de ani mai devreme decât se credea, relatează vineri agenţia EFE preluând un articol din revista Proceedings of the National Academy of Sciences.
Cristina Dinu
24 ian. 2014, 15:33
Viaţa sedentară a omului a început cu circa 4.000 de ani mai devreme decât se credea

Convingerea actuală generalizată este că primele zone locuite au apărut odată cu inventarea agriculturii, când omul a început să acumuleze stocuri de alimente, ceea ce i-a permis să ducă o viaţă mai sedentară.

‘Trebuie să luăm în considerare posibilitatea ca această viaţă să fi început cu mult timp înainte, iar acest lucru schimbă o parte din istoria umanităţii’, explică şeful echipei de arheologi care face săpături în grota de la Tafoghalet, în partea de nord-est a Marocului.

Până în prezent se credea că până acum 15.000 de ani, în perioada Paleoliticului Superior, când nu se dezvoltase agricultura, dieta vânătorilor se baza pe carne, un aliment care nu produce carii dentare. Abia în Neolitic, odată cu practicarea agriculturii, a început răspândirea cariilor, întrucât acestea sunt produse de consumul de alimente cu un conţinut ridicat de zahăr şi de făinoase.

Din acest motiv, echipa arheologică de la Tafoghalet a fost surprinsă când a descoperit că aproape toate cele 52 de schelete examinate prezentau carii, în cazul celor mai multe dintre ele jumătate din dinţi fiind afectaţi.

De unde au apărut aceste carii dacă alimentaţia omului se baza pe carne? Cum a fost posibil ca un vânător nomad să fie afectat de această boală bacteriană ce are nevoie de un regim alimentar constant vegetarian pe termen lung pentru a se dezvolta? Se poate ca plantele culese să fi devenit baza alimentaţiei omului, chiar înaintea afirmării agriculturii? Sunt câteva întrebări ridicate de această descoperire.

Un răspuns a venit de la Jacob Morales, specialist spaniol în arheobotanică, cel care a examinat resturile vegetale care au mai rămas în schelete şi a descoperit astfel urme de migdale şi ghinde, care conţin zahăr. Probabil că populaţia de aici era nevoită să culeagă şi să consume migdale şi ghinde tot timpul anului, inclusiv primăvara şi iarna, altfel nu ar fi putut să dezvolte atâtea carii, crede el.

Cariile descoperite la Tafoghalet, unde săpăturile arheologice au început încă din anii ’30, sunt doar o dovadă în plus a acestui presupus proces de sedentarizare, ea venind după găsirea în acelaşi loc a unor mojare folosite la sfărâmarea migdalelor şi a ghindelor. O altă dovadă a existenţei unei forme de organizare socială în respectiva zonă este şi necropola de aici, una dintre cele mai vechi din nordul Africii.

Dar deocamdată concluziile se limitează la perimetrul grotei de la Tafoghalet şi, cu toate că elementele constatate aici ar putea fi valabile pentru toată partea de nord a Africii, ele trebuie confirmate şi de alte evaluări. ‘Ceea ce nu putem afirma este că acest lucru s-a petrecut în toată lumea’, notează Morales, dar descoperirea din Maroc schimbă radical modul de abordare a arheologiei Paleoliticului.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Anunț important pentru toți cei care au contract cu PPC, Hidroelectrica, E.ON sau Engie. Care este, de fapt, „prețul corect” care trebuie să apară pe facturile românilor după 1 iulie
Capital.ro
Taxă pentru conducătorii auto în România. Șoferii, obligați să achite 2700 lei. Nu plătești, nu conduci
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Alexandru Corniș s-a îmbogățit cu ajutorul unei legume. Recoltează patru tone pe săptămână
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu imens în PSD. A lovit tragedia cu 2 zile înainte de alegeri: Îi vom păstra vie amintirea!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Milioane de români primesc 292 de lei în data de 8 mai! Sumele de bani intră direct pe card sau ajung prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare