Viaţa şi cariera legendarului „Godfather” al pokerului, Doyle Brunson

Doyle Brunson s-a născut la data de 10 august 1933, în Longworth, Fisher County, Texas. Pasiunea sa din copilărie a fost baschetul

26 mai 2023, 13:49
Viaţa şi cariera legendarului „Godfather” al pokerului, Doyle Brunson

Doyle Brunson, considerat unul dintre cei mai mari jucători din istoria pokerului, a murit recent la vârsta de 89 de ani. El a avut o influență majoră în popularizarea jocului de poker în întreaga lume și poveștile sale din urmă cu câteva decenii au făcut și obiectul unor cărți. În plus, geniul arătat de el la masă l-a transformat în unul dintre cei mai respectați jucători din istorie.

Retras din activitate în 2018, Doyle Brunson a murit în luna mai, la vârsta de 89 de ani. A lăsat în spate o carieră impresionantă, iar moștenirea sa în universul pokerului este una impresionantă. Brunson a câștigat nu mai puțin de 10 turnee din seria World Series of Poker, fiind depășit doar de Phil Hellmuth Jr, care are 16 astfel de trofee în palmares. 

Activitatea sa a pus o piatră de temelie serioasă în ceea ce înseamnă pokerul în zilele noastre. A scris mai multe cărți, inclusiv de strategii, care și în zilele noastre reprezintă un material de studiu obligatoriu pentru cei care vor să înțeleagă perfect cele mai esențiale Texas Holdem Reguli înainte de a face primii pași în poker online sau live. 

Una dintre cele mai bune cărți este „Super/System”, considerată „biblia” jucătorului de poker. Aceasta a fost reeditată în 2004, cu numele „Super/System 2”, iar printre co-autori se află și Bobby Baldwin, Mike Caro, David Sklansky, Chip Reese și Joey Hawthorne. O altă carte populară este Poker Wisdom of a Champion, apărută inițial cu numele According to Doyle by Lyle Stuart.

Doyle Brunson a vrut o carieră în baschet, dar a revoluționat pokerul

Doyle Brunson s-a născut la data de 10 august 1933, în Longworth, Fisher County, Texas. Pasiunea sa din copilărie a fost baschetul și astfel a urmat cursurile universității Hardin Simmons din Abilene, Texas. O accidentare la genunchi i-a blocat însă ascensiunea, astfel că după ce a terminat studiile a făcut și un master în științe administrative. S-a angajat ca agent de vânzări la Burroughs Corporation, numai că și-a dat demisia la doar câteva săptămâni distanță. El începuse deja să joace poker și a văzut în această activitate o sursă de venit. A început să joace în Texas, alături de prietenul său Dwayne Hamilton. Cei doi au călătorit în statele Texas, Oklahoma și Louisiana și au luat parte la multe jocuri de poker, la care participau și unii nelegiuiți din acele vremuri. De altfel, Brunson a dezvăluit ulterior că a simțit de mai multe ori un pistol în ceafă, având în vedere condițiile în care a jucat.

 

Totuși, după ce s-a mutat în Las Vegas viața sa a luat o altă turnură. Prezența sa în Vegas a coincis cu debutul World Series of Poker, care în prezent este cel mai important al anului în domeniu. Pe atunci competiția era încă la început. De fapt, la prima ediție au participat doar jucătorii care aveau un renume și au fost invitați de organizatori. Iar campionul primei ediții a fost ales tot prin vot. Brunson a devenit apoi primul jucător din istorie care a reușit să câștige două turnee la rând, în 1976 și 1977. 

În total a câștigat zece event-uri de World Series of Poker, iar o dovadă a respectului pe care lumea pokerului i-l acordă este și faptul că două mâini îi poartă numele. Câștigurile sale din poker depășesc 6 milioane de dolari, sumă considerabilă având în vedere că momentele sale de glorie s-au produs în urmă cu mulți ani.

Brunson este cunoscut în lumea pokerului ca fiind „The Godfather”, dar o altă poreclă celebră este „Texas Dolly”. Aceasta are la origine o scenă amuzantă, după ce în timpul unui turneu, la începutul carierei sale de jucător profesionist, un comentator i-a pronunțat numele Dolly în loc de Doyle. Amuzați, colegii de breaslă au decis să-i mențină această poreclă. De asemenea, el mai a primit și denumirea de „Big Papa”, tot ca o formă de respect a influenței pe care a avut-o în lumea pokerului.

Lumea pokerului, îndoliată de decesul lui Doyle Brunson

Decesul lui Doyle Brunson a provocat mult regret în lumea pokerului. Jucătorul canadian cu origini românești Daniel Negreanu a publicat imediat după aflarea veștii un mesaj scurt. „Nu va exista niciodată un alt Doyle Brunson”.Iar organizatorii de la WSOP, eveniment câștigat de 10 ori de fostul mare jucător, au publicat și ei un mesaj de adio. „Odihnească-se în pace cea mai mare legendă a pokerului. Îți mulțumim că ai fost un jucător și un gentleman desăvârșit. Nimeni nu îți va umple vreodată locul”, a comunicat WSOP.