Vicecampion mondial la haltere, mort la 39 de ani. Şoc şi îngrijorare în lumea sportului

Fostul halterofil bulgar Damian Damianov, medaliat cu argint la Campionatele Mondiale şi suspendat ulterior pe viaţă pentru dopaj, a decedat duminică, la doar 39 de ani.

30 iul. 2018, 13:24
Vicecampion mondial la haltere, mort la 39 de ani. Şoc şi îngrijorare în lumea sportului

Damian Damianov este al patrulea halterofil bulgar care moare înainte să ajungă la bătrâneţe. Fostul campion european Veliciko Holakov, care de asemenea a fost suspendat pentru dopaj, timp de patru ani, a decedat, anul trecut, la vârsta de 35 de ani. La aceeaşi vârstă a murit, în urmă cu trei ani, campionul olimpic Milen Dobrev, campion olimpic în 2004, iar triplul campion mondial Mihail Petrov a murit în 1992, la vârsta de 28 de ani.

O sursă oficială din cadrul spitalului din Şumen a declarat ca autopsia va stabili cauza exacta a mortii lui Damianov, medaliat la Campionatele Europene şi Mondiale, precum şi la nivel de juniori, dar suspendat pe viaţă de Federaţia internaţională în 2004, pentru încălcări ale regulamentului antidoping.

Bulgaria a fost mult timp o forţă mondială în haltere, cucerind 12 titluri olimpice şi 36 de medalii în total la JO, între 1972 şi 2004. Halterofilii bulgari au câştigat, de asemenea, 79 de medalii de aur la Campionatele Mondiale, precum şi 167 de titluri europene.

În ultimii ani, însă, halterele bulgare au fost implicate în numeroase cazuri de dopaj, Federaţia de la Sofia fiind suspendată temporar, din acest motiv, în 2009.

În 2008, Bulgaria şi-a retras echipa de la Olimpiada de la Beijing, după ce 11 dintre halterofilii săi au fost depistaţi pozitiv.