Viceguvernator BNR, despre situaţia economică din România: „În 2021 revenim pe creştere”

Leonardo Badea, viceguvernatorul BNR, este optimist în ceea ce priveşte situaţia economică din România, precizând că "în 2021 revenim pe creştere". Economistul precizează, însă, că "această revenire este totuşi fragilă".

25 feb. 2021, 18:05
Viceguvernator BNR, despre situaţia economică din România: „În 2021 revenim pe creştere”

Viceguvernator BNR, despre situaţia economică din România. Leonardo Badea priveşte anul 2021 într-o perspectivă prudentă, însă pozitivă, fiind previzionată o revenire fragilă a economiei.

Viceguvernator BNR, despre situaţia economică din România: „Sunt un economist optimist”

„În 2021 revenim pe creştere. Eu sunt un economist optimist, dar această revenire este fragilă, de aceea ea trebuie să fie susţinută şi noi trebuie să fim atenţi la anumite vulnerabilităţi structurale legate de disciplina financiară a companiilor din România şi de nivelul foarte eterogen de dezvoltare economică în plan local.

De asemenea, trebuie să creştem într-o manieră prudentă rolul pe care băncile îl au în finanţarea economiei şi să urmărim atragerea de fonduri europene”, a declarat Leonardo Badea, Viceguvernator al BNR, în cadrul videoconferinţei ZF/BRD Buget 2021, potrivit Mediafax. 

Citeşte şi Ce se întâmplă cu pensiile și veniturile românilor în 2021. Florin Cîțu: „Vom avea o economie performantă, vor crește veniturile celor din sectorul privat”

Pentru primul trimestru din acest an se preconizează o decelerare a ritmului PIB-ului real, justificată şi de o deteriorare a perspectivelor în cazul partenerilor comerciali externi. Totuşi, viceguvernatorul BNR estimează ritmuri trimestriale uşor pozitive.

Potrivit lui Leonardo Badea, agenţii economici probabil că vor continua să se adapteze gradual la noile condiţii, iar sectoare precum industria şi comerţul vor avea în continuare rolul de locomotivă a creşterii, susţinută de cererea de consum şi, abia pe planul doi, de formare de capital fix.

Citeşte şi PIB-ul României va creşte în 2021 peste media UE. Anunţul lui Florin Cîţu: „Este un semnal bun. Avem motive să fim încrezători în relansarea economiei românești”

Începând cu trimestrul al doilea din 2021, pe fondul avansului campaniei de vaccinare, viceguvernatorul BNR spune că putem anticipa o continuare a detensionării graduale a restricţiilor impuse de autorităţi, fapt ce va impulsiona activitatea economică într-o serie de alte sectoare, cum ar fi sectorul HoReCa.

„Media anuală a PIB va reflecta preponderent contribuţia consumului final, semnificativ negativă în 2020 şi ulterior pozitivă, imprimată cu precădere de componenta privată a acestuia. Probabil va rămâne pozitivă contribuţia formării brute de capital fix”, a mai spus viceguvernatorul BNR.