Vicepremierul Poloniei acuză Germania că sabotează planurile liderilor UE: „Berlinul nu vrea să vadă Ucraina în Uniunea Europeană”

Germania nu vrea să vadă Ucraina ca membru al Uniunii Europene, a declarat de șeful partidului de guvernământ al Poloniei „Lege și Justiție”, vicepremierul pentru afaceri de securitate, Jaroslav Kaczinski.

15 iun. 2022, 14:27
Vicepremierul Poloniei acuză Germania că sabotează planurile liderilor UE: „Berlinul nu vrea să vadă Ucraina în Uniunea Europeană”

„Stilul de viață german pur și simplu nu vrea să-i vadă ucraineni în Uniunea Europeană. Consideră că ea, Ucraina, ar costa prea mult din punct de vedere financiar și politic. În al doilea caz, vorbim, desigur, despre relațiile cu Rusia”, a spus Jaroslav Kaczinski într-un interviu acordat ediției poloneze Gazeta Polska.

Demnitarul polonez mai spune că înfrângerea Occidentului, în special a SU, în Ucraina, ar fi mult mai grea decât Vietnamul sau Afganistanul. „Din păcate, fixaţia noastră de a evita războiul ne face oarecum mai slabi în această confruntare cu Rusia, care nu respectă nicio valoare. În ceea ce privește tehnologia, resursele, echipamentul și antrenamentul, suntem net superiori, dar noi ne reducem singuri determinarea de a ne câștiga„, mai spune președintele Jaroslaw Kaczinski.

În acelaşi timp, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, spune că NATO trebuie să decidă să-şi consolideze flancul estic la apropiatul summit de la Madrid, pe fondul temerilor provocate de agresiunea rusă în Ucraina.

Citeşte şi Creşte furia împotriva Germaniei. Cancelarul Olaf Scholz, acuzat de consilierul lui Zelenski că e responsabil de moartea ucrainenilor

”Ceea ce intenţionăm să realizăm la summit (de la Madrid) este ca NATO să-şi sporească prezenţa pe flancul estic… Vrem ca NATO să-şi sporească trupele în partea noastră de Europă, adică pe flancul estic al Alianţei”, a afirmat şeful statului polonez într-o conferinţă de presă desfăşurată luni la Varşovia.

El a adăugat că ”aceasta înseamnă nu numai Polonia, ci şi alte ţări de la limita estică, dacă guvernele lor înţeleg necesitatea unei prezenţe mai mari a NATO”.

Capitala Spaniei va găzdui summitul NATO în perioada 28-30 iunie.

Citeşte şi Serviciile secrete ale SUA: Rusia a pierdut în Ucraina o treime din forţele sale terestre. Kremlinul are trei scenarii după care va continua războiul