Vicepremierul turc afirmă că singurul rol al armatei este să apere Turcia

Armata Turciei are o singură responsabilitate, să apere țara, a declarat duminică vicepremierul turc Numan Kurtulmus, transmite agenția de presă Anadolu.

14 aug. 2016, 12:10
Vicepremierul turc afirmă că singurul rol al armatei este să apere Turcia

Într-o declarație făcută la aproape o lună de la tentativa de lovitură de stat din 15 iulie, Kurtulmus a declarat pentru Fox TV: „Este necesar să creăm o forță armată turcă devotată exclusiv apărării țării, care să nu se amestece în politică și care să nu aibă dorința isterică să intervină în politică. Sper că atacul din 15 iulie, tentativa de lovitură de stat, va deschide calea către un astfel de rezultat în Turcia și cred că vom reuși acest lucru”, informează Agerpres.

Citeşte şi Tentativa de puci eşuată din Turcia: Peste 81.000 de funcţionari publici au fost suspendaţi sau concediaţi după puci

Kurtulmus a susținut că puciul eșuat — soldat cu cel puțin 240 de morți — a fost „mai periculos” decât o simplă tentativă de a răsturna un guvern, deoarece a fost vorba despre un efort de a declanșa un război civil și de a pregăti Turcia pentru o invazie străină. „Este evident. Înțelegem tot mai clar acest lucru pe măsură ce primim noi date și noi dovezi solide”, a spus el.

Guvernul de la Ankara insistă că lovitura de stat eșuată a fost orchestrată de predicatorul turc Fethullah Gulen, autoexilat în SUA. Gulen neagă orice implicare în puciul ratat.