Vicepreşedinte ANRE: Pentru această iarnă trebuie să fim pregătiți și pentru cel mai negru scenariu

Pentru iarna care se apropie trebuie să fim pregătiţi şi pentru cel mai negru scenariu, avertizează Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE. Bege spune că România trebuie să umple depozitele la maximum posibil, în niciun caz nu trebuie să se mulţumească cu limita de 80% impusă de UE, ci să ajungă spre 90% sau 95%.

15 sept. 2022, 11:32
Vicepreşedinte ANRE: Pentru această iarnă trebuie să fim pregătiți și pentru cel mai negru scenariu

Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE, a avertizat că ne așteaptă o iarnă foarte complicată, și nu din punct de vedere meteorologic, ci al asigurării aprovizionării cu gaze și energie, pentru că sunt foarte multe lucruri impredictibile.

„Pentru această iarnă trebuie să fim pregătiți și pentru cel mai negru scenariu, trebuie să avem pe masă absolut toate soluțiile posibile și imposibile pentru a trece peste această iarnă”, a spus vicepreședintele ANRE. Zoltan Nagy-Bege a mai spus că ”trebuie să umplem depozitele de înmagazinare de gaze la maximum posibil”, scrie profit.ro.

Zoltan Nagy-Bege a mai spus că ”trebuie să umplem depozitele de înmagazinare de gaze la maximum posibil”.

”În niciun caz nu trebuie să ne mulțumim cu limita de 80% impusă de Uniunea Europeană, limită care în câteva zile va fi depășită, ar trebui să țintim un 90 – 95% pentru a fi cât de cât liniștiți în privința iernii care o să vină. (…)

Nu știu ce se va întâmpla în piață, nu știu dacă va exista import de gaze din Rusia sau din alte surse și atunci este foarte bine că Dispecerul spune lucrurilor pe nume și se pregătește și pentru cel mai negru scenariu. Este important să fim pregătiți și pentru acest lucru, pentru ca să știm ce avem de făcut”, a precizat Zoltan Nagy-Bege.

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a declarat, miercuri, la finalul şedinţei de guvern, că gradul de umplere a depozitelor de gaze naturale a ajuns la nivelul de 79% şi până la finele săptămânii va depăşi pragul de 80%.

„Aş vrea să vă spun că astăzi (miercuri n.r) am ajuns la un nivel de peste 79% al stocului de gaze în depozite şi estimăm că până la sfârşitul săptămânii acesta va depăşi pragul de 80%, prag minim aprobat în noul regulament al Comisiei Europene. Aşa că România, cum v-am mai spus, ţinând cont şi de profilul de producţie şi de consum, se află pe un grafic şi pe un trend accelerat de creştere şi pregătire pentru programul de iarnă”, a spus ministrul Energiei.

Anunțul momentului de la Strasbourg! Ursula von der Leyen: „Preţurile la gaze vor fi plafonate. Marile companii fac profituri uriaşe”

Anunţul lui Virgil Popescu vine în aceeaşi zi în care preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, în discursul său anual privind starea UE, susţinut la Strasbourg în plenul Parlamentului European, că la nivelul Uniunii Europene stocurile comune de gaze au ajuns la 84%.

DOCUMENT Cât plăteşte statul din facturile românilor la gaze şi energie electrică