Vicepreşedinte ANRE, trimis în judecată pentru luare de mită

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată sub control judiciar pe Claudiu Dumbrăveanu, fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), sub acuzaţia de luare de mită pentru atribuirea unor contracte.
Ionela Marcu
04 aug. 2014, 11:03
Vicepreşedinte ANRE, trimis în judecată pentru luare de mită

Potrivit unui comunicat al DNA transmis luni AGERPRES, în acelaşi dosar au fost trimişi în judecată Gheorghe Ciubotaru, asociat la SC Electro-Alfa International la data comiterii faptelor, pentru complicitate la luare de mită, şi Florin Gugu, fost director Enel, pentru dare de mită.

În rechizitoriu, procurorii au reţinut că, în 2013, Claudiu Dumbrăveanu a pretins şi a obţinut de la Florin Gugu, în baza unei înţelegeri anterioare, foloase necuvenite pentru SC Electro-Alfa International, respectiv atribuirea a două contracte de execuţie lucrări în valoare totală de peste 407.000 lei, în schimbul îndeplinirii unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea la 21 iunie, 2 şi 3 octombrie 2013 a unor intervenţii, în virtutea funcţiei, pentru avantajarea intereselor Enel, şi anume: micşorarea procentului de reducere a tarifelor de la -6% la -1,3%; majorarea unui spor de eficienţă de la 25% la 50%; informarea Enel despre faptul că un control nu avea la bază o reclamaţie, ci era în programul anual de control.

Vicepreşedintele ANRE şi un director de la Enel rămân în libertate sub control judiciar

‘În prima jumătate a anului 2013, Dumbrăveanu, având o funcţie de decizie în ANRE, respectiv vicepreşedinte şi membru în Comitetul de reglementare, a pus în vedere lui Florin Gugu, director Enel, că, în urma descoperirii unei duble taxări a certificatelor verzi către consumatori în anul 2012, Enel Distribuţie Muntenia este pasibilă de sancţiuni constând în reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%. Cu această ocazie, el a condiţionat micşorarea procentului de reducere a tarifelor la 1,3% (reprezentând o economie pentru Enel de 2,5 milioane euro) de atragerea firmei SC Electro-Alfa International SRL, aparţinând unui apropiat al vicepreşedintelui ANRE, Gheorghe Ciubotaru, în implementarea proiectului Smart Meter, ori de încheierea de către Enel cu această societate a unor contracte de lucrări sau de achiziţie echipamente’, susţin procurorii.

DNA precizează că, în acest context, Florin Gugu a promis că va ţine cont de solicitarea lui Dumbrăveanu, sens în care a avut întâlniri cu reprezentanţii SC Electro-Alfa International SRL, cu care a stabilit atribuirea în viitorul apropiat a unor contracte, deşi aceştia practicau preţuri peste cele ale pieţei în domeniu.

Concluziile Parchetului în cazul vicepreşedintelui ANRE, speculative şi nesusţinute. Vezi motivarea TB

‘Dumbrăveanu a contribuit în mod esenţial la reducerea sancţiunii de la 6% la 1,3%, precum şi a perioadei de aplicare a acesteia, respectiv doar până la finele anului 2013. Ulterior, el a continuat să acorde sprijin către Enel, în varii modalităţi, în baza înţelegerii anterioare privitoare la atribuirea unor contracte către firma Electro-Alfa Intenational. Astfel, spre exemplu, la 2 octombrie 2013, Dumbrăveanu l-a contactat pe Florin Gugu, căruia i-a comunicat că a intervenit pentru majorarea unui spor de eficienţă în beneficiul Enel de la 25% la 50% din consumul propriu tehnologic, pe nivelul de joasă tensiune’, se spune în comunicat.

De asemenea, o zi mai târziu, el l-a informat pe acelaşi inculpat, printr-un intermediar, despre faptul că un control aflat în curs de derulare la Enel face parte din programul anual, precum şi că nu are nicio reclamaţie la bază, informarea fiind făcută în urma temerilor exprimate de Florin Gugu.

‘Ulterior acordării acestor facilităţi de către ANRE, pe site-ul SEAP a apărut un anunţ de atribuire, din 13 decembrie 2013, pentru ‘Antrepriza lucrărilor în reţelele de medie tensiune aparţinând filialelor Banat şi Dobrogea ale Enel’, printre firmele câştigătoare regăsindu-se şi SC Electro-Alfa International SRL, ca urmare a organizării de către Enel a licitaţiilor, cu nerespectarea principiilor prevăzute de ordonanţa de urgenţă privind achiziţiile publice, modificată prin Legea193/2013. La 10 ianuarie 2014 între Enel Distribuţie Dobrogea şi SC Electro-Alfa International SRL au fost încheiate două contracte subsecvente pentru execuţia de lucrări. Un contract are ca obiect modernizarea unor linii de tensiune din judeţul Călăraşi, fiind în valoare de peste 277.000 lei iar cel de-al doilea contract are ca obiect modernizarea unor instalaţii electrice din municipiul Călăraşi, fiind în valoare de aproximativ 130.000 lei’, mai arată DNA.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!