Vicepreşedinte ANRE, trimis în judecată pentru luare de mită

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată sub control judiciar pe Claudiu Dumbrăveanu, fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), sub acuzaţia de luare de mită pentru atribuirea unor contracte.
Ionela Marcu
04 aug. 2014, 11:03
Vicepreşedinte ANRE, trimis în judecată pentru luare de mită

Potrivit unui comunicat al DNA transmis luni AGERPRES, în acelaşi dosar au fost trimişi în judecată Gheorghe Ciubotaru, asociat la SC Electro-Alfa International la data comiterii faptelor, pentru complicitate la luare de mită, şi Florin Gugu, fost director Enel, pentru dare de mită.

În rechizitoriu, procurorii au reţinut că, în 2013, Claudiu Dumbrăveanu a pretins şi a obţinut de la Florin Gugu, în baza unei înţelegeri anterioare, foloase necuvenite pentru SC Electro-Alfa International, respectiv atribuirea a două contracte de execuţie lucrări în valoare totală de peste 407.000 lei, în schimbul îndeplinirii unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea la 21 iunie, 2 şi 3 octombrie 2013 a unor intervenţii, în virtutea funcţiei, pentru avantajarea intereselor Enel, şi anume: micşorarea procentului de reducere a tarifelor de la -6% la -1,3%; majorarea unui spor de eficienţă de la 25% la 50%; informarea Enel despre faptul că un control nu avea la bază o reclamaţie, ci era în programul anual de control.

Vicepreşedintele ANRE şi un director de la Enel rămân în libertate sub control judiciar

‘În prima jumătate a anului 2013, Dumbrăveanu, având o funcţie de decizie în ANRE, respectiv vicepreşedinte şi membru în Comitetul de reglementare, a pus în vedere lui Florin Gugu, director Enel, că, în urma descoperirii unei duble taxări a certificatelor verzi către consumatori în anul 2012, Enel Distribuţie Muntenia este pasibilă de sancţiuni constând în reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%. Cu această ocazie, el a condiţionat micşorarea procentului de reducere a tarifelor la 1,3% (reprezentând o economie pentru Enel de 2,5 milioane euro) de atragerea firmei SC Electro-Alfa International SRL, aparţinând unui apropiat al vicepreşedintelui ANRE, Gheorghe Ciubotaru, în implementarea proiectului Smart Meter, ori de încheierea de către Enel cu această societate a unor contracte de lucrări sau de achiziţie echipamente’, susţin procurorii.

DNA precizează că, în acest context, Florin Gugu a promis că va ţine cont de solicitarea lui Dumbrăveanu, sens în care a avut întâlniri cu reprezentanţii SC Electro-Alfa International SRL, cu care a stabilit atribuirea în viitorul apropiat a unor contracte, deşi aceştia practicau preţuri peste cele ale pieţei în domeniu.

Concluziile Parchetului în cazul vicepreşedintelui ANRE, speculative şi nesusţinute. Vezi motivarea TB

‘Dumbrăveanu a contribuit în mod esenţial la reducerea sancţiunii de la 6% la 1,3%, precum şi a perioadei de aplicare a acesteia, respectiv doar până la finele anului 2013. Ulterior, el a continuat să acorde sprijin către Enel, în varii modalităţi, în baza înţelegerii anterioare privitoare la atribuirea unor contracte către firma Electro-Alfa Intenational. Astfel, spre exemplu, la 2 octombrie 2013, Dumbrăveanu l-a contactat pe Florin Gugu, căruia i-a comunicat că a intervenit pentru majorarea unui spor de eficienţă în beneficiul Enel de la 25% la 50% din consumul propriu tehnologic, pe nivelul de joasă tensiune’, se spune în comunicat.

De asemenea, o zi mai târziu, el l-a informat pe acelaşi inculpat, printr-un intermediar, despre faptul că un control aflat în curs de derulare la Enel face parte din programul anual, precum şi că nu are nicio reclamaţie la bază, informarea fiind făcută în urma temerilor exprimate de Florin Gugu.

‘Ulterior acordării acestor facilităţi de către ANRE, pe site-ul SEAP a apărut un anunţ de atribuire, din 13 decembrie 2013, pentru ‘Antrepriza lucrărilor în reţelele de medie tensiune aparţinând filialelor Banat şi Dobrogea ale Enel’, printre firmele câştigătoare regăsindu-se şi SC Electro-Alfa International SRL, ca urmare a organizării de către Enel a licitaţiilor, cu nerespectarea principiilor prevăzute de ordonanţa de urgenţă privind achiziţiile publice, modificată prin Legea193/2013. La 10 ianuarie 2014 între Enel Distribuţie Dobrogea şi SC Electro-Alfa International SRL au fost încheiate două contracte subsecvente pentru execuţia de lucrări. Un contract are ca obiect modernizarea unor linii de tensiune din judeţul Călăraşi, fiind în valoare de peste 277.000 lei iar cel de-al doilea contract are ca obiect modernizarea unor instalaţii electrice din municipiul Călăraşi, fiind în valoare de aproximativ 130.000 lei’, mai arată DNA.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
”OZN-ul” din apropierea României. Construită de comuniști, clădirea-monument zace în paragină
Capital.ro
Marea lovitură pentru Traian BĂSESCU. Abia acum s-a aflat ce s-a întâmplat: I-AU ATACAT familia
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
E GRATIS! Guvernul oferă 2.000 de lei sub formă de vouchere
Adevarul
Locul din România unde industria giganților mondiali ai modei se prăbușește. Mii de angajați rămân fără slujbe
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Noile taloane de pensii. La ce să se aștepte un milion de români
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Unchiul copilei este principalul suspect al crimei! Ce i-ar fi făcut înainte să o omoare?!
Cancan.ro
TOP 50 vedete care au crezut că nu le vede nimeni, dar… Anna Lesko, Andreea Bălan și Gina Pistol au COMIS-O!
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
O filipineză care locuiește în România a dezvăluit motivul pentru care îi place țara noastră: „România și Filipine sunt asemănătoare”. Ce spune despre mâncarea românească
Capital.ro
Este lege pentru toți proprietarii de APARTAMENTE. Regula pe care NIMENI nu poate să o încalce
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit într-un incendiu izbucnit din senin - VIDEO
substantial.ro
Descoperă rețeta tradițională a Plăcintei cu Carne: Secretele unui gust autentic și savuros
MediaFlux
250 de lei în plus pentru 2,5 milioane de români. Când ajung banii la persoanele care beneficiază
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'