Vicepreşedintele american afirmă că viitorul Balcanilor de Vest este în Occident

Viitorul Balcanilor de Vest este în Occident, a declarat miercuri vicepreședintele american Mike Pence, în cursul unei vizite în Muntenegru, la două luni după aderarea fostei republici iugoslave la NATO, spre nemulțumirea Rusiei, relatează agenția Reuters.

02 aug. 2017, 15:05
Vicepreşedintele american afirmă că viitorul Balcanilor de Vest este în Occident

Pence a sosit în mica republică de la malul Mării Adriatice marți, ultima etapă unui turneu european destinat să reafirme angajarea Washingtonului față de securitatea Europei de Est în fața unei Rusii provocatoare.

Muntenegru, cu o populație de 680.000 de locuitori și o armată formată din 2.000 de oameni, a aderat la NATO în iunie, la opt luni după ce a acuzat faptul că spioni ruși au pus la cale o tentativă de lovitură de stat pentru a abate țara de la calea sa de aderare la Alianța Nord-atlantică. Moscova a respins acuzațiile, calificându-le drept o isterie antirusească, și a amenințat cu represalii împotriva ”cursului ostil” al Muntenegrului, potrivit Agerpres.

Miercuri, Pence a subliniat angajarea Washingtonului față de relațiile euro-atlantice, o angajare pe care mulți din Europa au pus-o sub semnul întrebării odată cu sosirea la putere a președintelui Donald Trump, care a caracterizat NATO ca fiind ”depășită” și s-a pronunțat în favoarea unor relații mai bune cu Rusia.

”Credem într-adevăr că viitorul Balcanilor de Vest este în Occident”, a declarat Pense reporterilor, ”și suntem nerăbdători să reafirmăm angajamentul SUA de a făuri relații care vor întări legăturile dintre comunitatea europeană, Balcanii de Vest și Statele Unite ale Americii”, a declarat vicepreședintele american, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Mike Pence, SUA: Un atac asupra unui aliat NATO reprezintă un atac împotriva noastră

Pence a sosit în Muntenegru din Georgia, care s-a aflat într-un scurt război cu Rusia în 2008 în legătură cu regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud. Vicepreședintele american a vizitat anterior Estonia, unde le-a spus statelor baltice că pot conta pe sprijinul SUA dacă se vor confrunta cu o agresiune din partea Rusiei.

Miercuri, Pence va participa la un summit al Cartei Adriatice, care include Muntenegru, Croația și Albania, țări membre ale NATO, precum și Bosnia și Macedonia. Vor fi prezenți de asemenea lideri din Serbia, Slovenia și Kosovo.