Vicepreşedintele ASF: Vinovaţii pentru problemele din piaţa RCA sunt în Autoritatea de Supraveghere Financiară

Vicepreședintele ASF, Mircea Ursache, susţine că vinovații pentru situația din piața asigurărilor RCA sunt în conducerea Autorității de Supraveghere Financiară, iar aceștia trebuie să își asume răspunderea personală pentru maniera în care s-a gestionat sectorul asigurărilor.

15 sept. 2016, 07:53
Vicepreşedintele ASF: Vinovaţii pentru problemele din piaţa RCA sunt în Autoritatea de Supraveghere Financiară

„E normal ca aceia care răspund direct de sectorul de asigurări să își asume răspunderea. Rezolvarea problemei RCA, fie de către Parlament fie de către Guvern nu reprezintă decât o soluție de avarie care trebuie continuată cu tragerea la răspundere a celor vinovați pentru situația în care s-a ajuns, iar aceștia sunt în ASF. Tratamentul colectiv, sancțiunea colectivă nu sunt acceptate nicăieri. Sunt răspunderi personale pentru maniera în care s-a gestionat un sector de activitate în piața financiară nebancară. Nu știu niciun stat în UE care să aibă o astfel de evoluție a tarifelor la RCA”, a declarat Mircea Ursache, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, problemele din piața RCA au fost generate de o serie de erori manageriale, atât la nivelul conducerii ASF, cât și al sectorului de asigurări, iar intervenția autorităților în această situație este explicabilă.

„Ce s-ar fi întâmplat dacă în România prețul pâinii, sau al rechizitelor școlare sau al medicamentelor ar fi crescut cu 300%? Credeți că instituțiile statului ar fi stat pasive, ar fi lăsat să evolueze în așa hal un cost cu efecte sociale uriașe? Cred că nu. Este clar că ne aflăm în fața unor erori manageriale la nivelul conducerii ASF și al sectorului de asigurări”, a mai spus Ursache.

Transportatorii protestează joi în Piața Victoriei din Capitală, pe fondul nemulțumirilor față de prețurile RCA, în fața sediului Guvernului aflându-se tiruri, taxiuri și autocare care claxonează.

Patronatele din transporturile rutiere cer Parlamentului României să îl demită imediat pe actualul președinte al ASF, Mișu Negrițoiu, după ce, în ultimul an, „și-a dovedit incompetența în a conduce piața asigurărilor din România.

Guvernul a aprobat miercuri, prin ordonanță de urgență, plafonarea tarifelor RCA pe o perioadă de 6 luni, la un nivel ce va fi stabilit de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Actul normativ permite stabilirea de către ASF, pe o perioadă de șase luni, a unui tarif RCA de referință aplicat atât persoanelor fizice, cât și juridice.

CITEŞTE ŞI: Protest de amploare al transportatorilor în Capitală. Bucureştiul, BLOCAT