Vicepreşedintele CNATDCU, Marius Andruh: Nouă ne e clar ce e doctoratul şi când se încearcă să se treacă pe sub lege

Consiliul general al CNATDCU se va reuni miercuri pentru a discuta rapoartele de analiză a comisiilor de lucru în cazul Petre Tobă şi Florentin Pandele, a declarat vicepreşedintele instituţiei, Marius Andruh, acesta precizând că membri consiliului ştiu "când se încearcă să se treacă pe sub lege".

03 sept. 2016, 15:39
Vicepreşedintele CNATDCU, Marius Andruh: Nouă ne e clar ce e doctoratul şi când se încearcă să se treacă pe sub lege

Ideea de plagiat există de multă vreme în sistemul de doctorate de la noi, chiar dacă nu a fost trecută explicit în regulamentul şcolilor doctorale, dar adunate cap la cap diverse articole de legi, se vede că scopul unui doctorat este să prezinte idei originale. Mă supără faptul că lumea uită un aspect: o teză de doctorat are o primă parte care e o analiză critică de literatură, ce s-a făcut pân la tine, şi a doua parte mult mai consistentă, care înseamnă rezultatele originale. Nouă şi multora din comunitate este clar ce e doctoratul, ce e plagiatul, ştim când se încearcă să se treacă pe sub lege invocând existenţa unor prevederi„, a declarat Marius Andruh pentru MEDIAFAX.

Citeşte şi Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei: Decizia CNATDCU în cazul plagiatului lui Petre Tobă nu este definitivă

Vicepreşedintele Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNADTCU) a făcut precizarea în contextul în care comisia de specialitate care a analizat lucrarea de doctorat a primarului Oraşului Voluntari, Florentin Pandele, a susţinut în referatul întocmit că noţiunea de plagiat este „ambiguă”.

Marius Andruh a anunţat că miercuri la ora 10.00 se va întruni Consiliul General al CNATDCU pentru a discuta rapoartele de analiză în cazul fostului ministru Petre Tobă şi al primarului oraşului Voluntari, Florentin Pandele, care spun că aceştia nu au plagiat în tezele lor de doctorat.

Am convocat Consiliul General pentru miercuri, la 10:00 şi vom analiza în detaliu şi cu atenţie fiecare argument adus de cei trei specialişti din comisie, se va trage o concluzie şi se va vota. (…) În legătură cu cele două cazuri, nu vă pot da un punct de vedere personal, nu vreau să influenţez prin opinia mea votul din consiliul general. Sunt nume sonore acestea, dar cel mai important este ca întreg sistemul să fie însănătoşit. Lumea trebuie să înţeleagă că un doctorat este un mecanism extrem de important care contribuie la vizibilitatea României în ştiinţă, de aceea trebuie supravegheat, de aceea trebuie să fie productiv şi corect„, a spus Andruh.

Citeşte şi Comisia CNATDCU: Florentin Pandele nu a plagiat în teza sa de doctorat