Convorbire telefonică între preşedintele Băsescu şi vicepreşedintele SUA, Joe Biden

Președintele României, Traian Băsescu, şi vicepreședintele Statelor Unite ale Americii (SUA), Joseph Biden, au avut în cursul serii de joi o convorbire telefonică. Discuţia a avut loc la cererea oficialului american, subiectele vizând relaţiile bilaterale, baza de la Deveselu, criza din Siria, UE, prespectivele economice ale României şi investiţiile americane în ţara noastră, informează Administraţia Prezidenţială.

24 oct. 2013, 19:13
Convorbire telefonică între preşedintele Băsescu şi vicepreşedintele SUA, Joe Biden

Joseph Biden și-a exprimat recunoștința față de președintele României pentru modul în care țara noastră se implică în proiectele politice și militare care privesc securitatea internațională, precum și pentru participarea trupelor românești în misiunile militare din Afganistan. Totodată, oficialul american a salutat începerea lucrărilor la situl pentru amplasarea sistemului antirachetă de la Baza din Deveselu, o componentă a securității și a structurii de apărare a NATO.

Cei doi au făcut şi o evaluare a crizei din Siria și au analizat capabilitățile disponibile vizând implementarea cât mai rapidă a deciziilor politice privind eliminarea arsenalului chimic sirian.

Aceştia au mai făcut şi o analiză a șanselor de succes în procesul de apropriere de Uniunea Europeană (UE) ale Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius (Republica Lituania) din perioada 28 – 29 noiembrie a.c. În acest context, Traian Băsescu este de părere că cele trei state au șanse reale în procesul de asociere la UE şi că România le va susține fără rezerve.

Traian Băsescu a vorbit şi despre importanța deosebită a investițiilor americane în țara noastră, cu un accent special pe domeniile care ar genera dezvoltarea economică, aşa cum sunt cercetarea în domeniul tehnologiilor de vârf, industria IT, industria auto, agricultura, industria alimentară și industria echipamentelor petroliere.

De asemenea, Joseph Biden, a subliniat potențialul mare de creștere economică al României în următorii ani dacă aceasta va continua să dezvolte un mediu de afaceri predictibil și transparent.

VEZI SI: Militarii români, lăudaţi de americani în timpul vizitei oficialilor români la Pentagon


loading...