Viceprimarul Constanţei şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, găsiţi incompatibili

Viceprimarul Constanţei, Decebal Făgădău, şi vicepreşedintele Consiliului Județean Constanța, Nicolae Cristinel Dragomir, au fost găsiţi incompatibili, ca urmare a exercitării simultane a mai multor funcții și calități, contrar prevederilor legale.

05 nov. 2013, 10:02
Viceprimarul Constanţei şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, găsiţi incompatibili

Potrivit ANI, Făgădău s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 25 februarie 2009 – 27 iulie 2012, întrucât a deținut simultan funcția de viceprimar al Constanței și calitatea de reprezentant al Consiliului Local al Municipiului Constanța în Adunarea Generală a Acționarilor în cadrul SC RAJA SA – operator regional în domeniul alimentării populației cu apă potabilă și al epurării apelor uzate.

Astfel, susţine ANI, Decebal Făgădău nu a respectat dispozițiile Legii 161/2003 potrivit cărora „funcția de viceprimar […] este incompatibilă cu […] funcția de reprezentant al unității administrativ teritoriale în adunările generale ale societăților comerciale de interes local […]”, se arată într-un comunicat.

Nicolae Cristinel Dragomir s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23 iunie 2008 – 15 ianuarie 2010, întrucât a deținut simultan funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța și calitatea de administrator la SC Cazare La Mare SRL. Astfel, acesta nu a respectat dispozițiile din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „funcția de vicepreședinte de consiliu județean este incompatibilă cu funcția de […] administrator […] la societățile comerciale, […]”, arată sursa citată.

ANI precizează că persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

Viceprimarul Constanţei şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.

ANI mai precizează că, potrivit legii, persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.