Viceprimarul şi secretarul unei primării din Argeş, trimişi în judecată de DNA

Procurorii DNA Pitești i-au trimis în judecată pe viceprimarul comunei Șuici, județul Argeș, Constantin Găbrian, și pe secretarul instituției, Cateluța Marinescu, într-un dosar de fraudare de fonduri europene.

11 sept. 2015, 15:02
Viceprimarul şi secretarul unei primării din Argeş, trimişi în judecată de DNA

Potrivit unui comunicat al DNA, viceprimarul este acuzat de fals intelectual, complicitate la înșelăciune și la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Aceleași fapte au fost reținute și în sarcina lui Ion Stătică, inspector în primărie.

Cateluța Marinescu, secretar al Primăriei Șuici, a fost deferită justiției pentru înșelăciune și folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Procurorii susțin că, în 2011, Cateluța Marinescu, în calitate de reprezentant al Asociației Crescătorilor de Animale și Producție Vegetală Șuici, beneficiind de ajutorul celorlalți doi inculpați, a folosit documente false, inexacte și incomplete în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură, aspecte care au condus la obținerea unui sprijin financiar în valoare de aproximativ 270.000 lei, reprezentând fonduri din bugetul general al Uniunii Europene și plăți naționale directe complementare din bugetul național.

„Concret, inculpata a depus la instituția respectivă un contract de concesiune încheiat în stare de conflict de interese, nul absolut și o adeverință completată în fals de ceilalți doi inculpați, în care se atestau împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că numărul de animale deținute de asociație nu avea corespondent în situația reală”, se arată în comunicat.

DNA precizează că inculpații au mai fost trimiși în judecată, în iulie, într-un alt dosar penal, pentru fapte similare.

APIA — Centrul Județean Argeș s-a constituit parte civilă în cauză cu aproximativ 270.000 lei, precum și dobânzile și penalitățile datorate până la data efectuării plății integrale a debitului.

În cauză, a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin lui Găbrian și Stătică până la concurența sumei de aproximativ 270.000 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Argeș, cu propunerea de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Citeşte şi DNA a trimis în judecată 12 persoane pentru fraude cu fonduri europene