Victimele MALPRAXISULUI ar putea să nu mai primească DAUNE mai mari de 30.000 de euro

Victimele malpraxisului nu vor mai primi daune mai mari de 30.000 de euro, iar fapta medicului va fi prescrisă dacă victima unei erori medicale nu face sesizare în 12 luni. Aşa arată un proiect de lege care a trecut deja de Senat, în condiţiile în care a primit aviz negativ de la Ministerul Sănătăţii, informează România TV.

01 apr. 2015, 10:23
Victimele MALPRAXISULUI ar putea să nu mai primească DAUNE mai mari de 30.000 de euro

Specialiştii în Drept spun că acest proiect de lege nu face altceva decât să lezeze pacientul român şi să faciliteze companiile de asigurări care în cele mai multe cazuri de malpraxis dovedit au refuzat să plătească daunele stabilite de instanţă. Este vorba de un proiect de lege care prevede ca bolnavii care au fost victimele unor manevre medicale greşite să nu poată să obţină mai mult de 30.000 de euro drept daune.

Mai mult, potrivit aceluiaşi proiect, dacă pacienţii nu fac reclamaţie împotriva medicului în cel mult un an de zile de la data la care s-a constatat prejudiciul, atunci faptele medicilor se prescriu automat şi practic pacienţii nu-şi mai pot cere drepturile în instanţă.

Până să avem această lege, proiectul trebuie să treacă de Camera Deputaţilor care este for decizional. Pe de altă parte, Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor a anunţat că dacă acest proiect va trece de Camera Deputaţilor în această formă vom avea proteste.

În ultimii nouă ani peste 1.600 de medici au fost reclamaţi la Colegiul Medicilor, însă doar puţin peste 300 au fost sancţionaţi.

Citeşte şi Pacienţii ar putea fi despăgubiţi în cazul prejudiciilor produse din cauza condiţiilor precare din spitale