Victor Ciutacu nu se aliniază celor care boicotează Austria: „Aia e, nu merg cu turma, dar nici nu neg utilitatea boicotului colectiv”

Victor Ciutacu nu consimte să boicoteze Austria pentru votul negativ dat României pentru aderarea la Spaţiul Schengen.

13 dec. 2022, 23:50
Victor Ciutacu nu se aliniază celor care boicotează Austria: „Aia e, nu merg cu turma, dar nici nu neg utilitatea boicotului colectiv”

Pe de altă parte, jurnalistul România TV îşi exprimă indignarea vizavi de persoanele publice din România care îşi manifestă îngrijorarea vizavi de faptul că angajaţii firmelor cu capital austriac ar putea ajunge în stradă.

Sunt departe de a mă înscrie în moda boicotului colectiv (aia e, nu merg cu turma), dar nu-i neg utilitatea. E, până la urmă, un prim exercițiu de rectitudine al poporului suveran după mulți ani și merită salutat ca atare.  Dincolo de asta, însă, mă impresionează până la lacrimi grija diverșilor jurnaliști, analiști, consultanți și politruci pentru locurile de muncă ale românilor angajați la firme cu capital majoritar austriac și pentru stabilitatea sistemului bancar. Cu excepția apartenenței, fie ea și tangențială, la Sistem, nimic nu i-a unit atât de tare până acum pe niște oameni care se detestă cu sinceritate„, a scris Victor Ciutacu pe Facebook.

Românii au ieșit la atac, după umilința „Schengen”. Se cere crearea unui „mini-Schengen” în Europa de sud-est

După ce au primit „interzis în Spațiul Schengen” din partea Austriei și a Olandei, din ce în ce mai mulți români cer propria organizare la nivel „micro” în regiune.

Un exemplu în acest sens reprezintă inițiativa venită de la Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).

Transportatorii din România condamnă votul Austriei și Olandei împotriva aderării țării noastre la Spațiul Schengen. De asemenea, solicită executivului de la București eliminarea controalelor la frontiera cu vecinii bulgari, potrivit unui comunicat de presă.

UNTRR susține că votul austriecilor afectează grav industria de transport rutier.

Dacă Austria ar fi vrut să transmită un semnal, aşa cum pretinde, împotriva extinderii Schengen, atunci ar fi trebuit să nu accepte nicio ţară candidată. Votul selectiv demonstrează, prin acceptarea Croaţiei şi respingerea României şi Bulgariei, o abordare subiectivă şi neprincipială care a torpilat unitatea Uniunii Europene sub atenta supraveghere a Comisiei Europene. În aceste condiţii, este greu de înţeles votul favorabil al României şi Bulgariei pentru aderarea Croaţiei la Schengen. UNTRR îşi exprimă profunda nemulţumire că celelalte state membre UE, mai ales marile democraţii occidentale, au abandonat principiul îndeplinirii obligaţiilor tehnice ca fiind necesar şi suficient pentru includerea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen.

Schimbarea regulilor la finalul jocului numai pentru o parte din candidaţi dovedeşte aplicarea clară de tratament inegal şi preferenţial. Oare acestea devin noile principii ale Uniunii Europene? Dacă Austria şi celelalte state membre UE vor să schimbe condiţiile de aderare în spaţiul Schengen, atunci trebuie să le impună pentru viitoarele ţări candidate şi nu pentru cele existente, cărora li s-au solicitat îndeplinirea unor condiţii clare, pe care acestea le-au îndeplinit deja”, se arată în comunicarea transportatorilor.

În acest spirit de solidaritate, UNTRR solicită Guvernului României ca împreună cu Guvernul Bulgariei să soluţioneze urgent şi pragmatic simplificarea până la eliminare a controalelor în frontiera dintre cele două ţări”, mai susțin transportatorii.