Victor Ciutacu, dezlănțuit după acuzațiile că face propagandă pro-rusă: „Nătărăul ăsta încearcă să facă ce nu i-a reușit nici măcar lui Băsescu în vremea când călărea haiducește tot Sistemul”

Victor Ciutacu, jurnalist România Tv, și Ion Cristoiu au fost acuzați de liberali că pun în pericol siguranța națională. Deputatul Pavel Popescu, fost președinte al Comisiei de Apărare, i-a reclamat la CNA că aduc informații false despre războiul din Ucraina și că fac propagandă pro-rusă.

28 ian. 2023, 23:18
Victor Ciutacu, dezlănțuit după acuzațiile că face propagandă pro-rusă: „Nătărăul ăsta încearcă să facă ce nu i-a reușit nici măcar lui Băsescu în vremea când călărea haiducește tot Sistemul”

Victor Ciutacu s-a dezlănțuit și i-a transmis un mesaj plin de ironii deputatului Pavel Popescu.

„Nătărăul ăsta cu trecut incert și prezent penibil încearcă să facă, pe cont propriu, ce nu i-a reușit nici măcar lui Băsescu în vremea când călărea haiducește tot Sistemul. Dacă stai să te iei după mintea lui puțintică, eu, Cristoiu și, cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă, Putin ce mai destabilizăm Ucraina. Altfel proaspăt stabilizată de promisiunea livrării de tancuri Leopard și Abrams. Dincolo de faptul că-și atrage partidul într-o presiune politică directă pe CNA (teoretic autoritate autonomă), cerându-i să sancționeze la comandă un post tv sau mai multe, mai are un pic și propune, după model Maia Sandu, înființarea unei comisii guvernamentale care să ne declare dușmani ai statului și să ne suspende pe termen nelimitat licența de emisie. Și, după aia, să ne și aresteze. Sau înainte, depinde de prioritățile de siguranță națională ale statului eșuat…”, i-a transmis Victor Ciutacu.

De unde a pornit scandalul 

Deputatul Pavel Popescu a folosit în interpelarea lui cuvinte precum terorism, periclitarea sănătății publice, acțiuni ostile, propagandă de război.

”Potrivit Strategiei Naționale de Apărare a Țării 2020-2024, dezinformarea se înscrie pe lista riscurilor și amenințărilor de securitate în contextul evoluțiilor din domeniul tehnologic”, a arătat Popescu în interpelarea către președinta CNA, Monica Gubernat.

”În acest sens, documentul strategic vizează drept măsură de creștere a rezilienței societale facilitarea dimensionării unor instrumente publice accesibile și transparente prin care să fie expuse sursele de dezinformare, produsele și narativele acestora. Setul de măsuri este completat de îmbunătățirea nivelului de conștientizare cu privire la acțiuni ostile/de influență derulate în spațiul public prin intermediul mass-media clasice sau online, precum dezinformarea sau răspândirea/fabricarea de știri false. Este binecunoscut faptul că domeniul audiovizualului nu este străin de astfel de atacuri, iar în contextul războiului din Ucraina, acesta devine un teren fertil pentru propagarea unor narative favorabile Rusiei.

Un exemplu recent vizează dezinformarea practicată de anumite televiziuni privind preoții comunităților de etnie română din Ucraina (care nu aparțin de BOR, ci de Biserica Ortodoxă Rusă, fapt confirmat de purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu). Un alt exemplu vizează transmiterea unor imagini dintr-un joc video la televizor, pe postul România TV, care au fost prezentate că și când ar fi filmări de pe frontul din Ucraina de către prezentatorul Victor Ciutacu.

O altă narațiune falsă, corespondentă propagandei de război a Federației Ruse, a fost lansată de jurnalistul Ion Cristoiu: Occidentul și România ar putea intra în război de partea Ucrainei, o judecată personală a jurnalistului prezentată drept știre”, transmis deputatul.

”Instituțiile statului, precum cea pe care o conduceți, au rolul de a veghea la buna informare a cetățenilor pe această speță și nu numai. Potrivit Legii audiovizualului, Consiliul CNA sancționează cu amendă utilizatorii unui serviciu de platformă de partajare a materialelor video care instiga public la săvârșirea de infracțiuni de terorism sau aduc atingere ori prezintă un risc serios și grav de a aduce atingere securității sau sănătății publice, inclusiv securității și apărării naționale” mai punctează Popescu în interpelare, solicitînd, totodată, un raport detaliat despre măsurile luate de CNA pentru combaterea faptelor de tipul celor semnalate de el. (B.T.I.)