Victor Costache: Nu avem niciun caz confirmat de CORONAVIRUS în România. Pentru carantină, se acordă concediu medical

Victor Costache a declarat, luni seară, la şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă că în acest moment nu există niciun caz confirmat de coronavirus pe teritoriul României. 

24 feb. 2020, 20:19
Victor Costache: Nu avem niciun caz confirmat de CORONAVIRUS în România. Pentru carantină, se acordă concediu medical

„Se lucrează contra cronometru pentru a umple stocuri de materiale de prevenţie – măşti, mănuşi ş.a.. La spitale avem stocuri de circa o lună, o lună şi jumătate”, a spus Costache.

Ministrul Costache a declarat că în centrele de carantină vor merge călătorii care vin din zone de maxim risc, cei care vin din provincia Hubei, cei care vin de pe nava de croazieră precum şi cei din Italia, din cele 11 localităţi cu un număr mare de pacienţi cu coronavirus.

De asemenea, ministrul Costache a afirmat că cei care se vor afla în carantină vor beneficia de concedii medicale. 

Ministrul Sănătăţii a participat, alături de cel al Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Adrian Streinu Cercel, la o şedinţă a Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, întrunit pentru luarea unor măsuri pentru combaterea coronavirusului.

Citeşte şi Coronavirus. Traian Băsescu: Vom avea îmbolnăviri în România

Declarații conferință:
 
– 4172 de locuri pentru carantină
– 2500 de paturi in toate spitalele de boli infecțioase in România
– 95 de paturi la terapie intensivă
 la nivelul Ministerului Sănătăţii va fi creată o linie telefonică specială pentru a oferi informaţii despre coronavirus. „La acest moment, când sună sunt redirecționați către dispecerii de ambulanță, în unele situații de cei care coordonează SMURD-ul. La acest moment, pentru apeluri se sună la 112. S-a vorbit că va fi o linie specială, sub coordonarea MS, în secunda în care va fi gata sună acolo. Încă se sună la 112, dacă îi este rău, dacă are simptome”, a spus Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
– Avem încă șase persoane în carantină, în București și cam 1.000 persoane la domiciliu – Ministrul Sănătății Victor Costache
– Șeful DSU Raed Arafat a adăugat că în județul Dolj mai sunt opt persoane în carantină, iar în județul Galați trei persoane aduse duminică seară.
– „Vorbim de București, în carantină sunt cele două persoane, care au plecat, cele venite din Wuhan. Acum avem cele șase aduse din Japonia de pe vasul Diamond Princess. Nu prezintă simptome. Mai avem în județul Dolj în carantină cele opt persoane. Mai avem în județul Galați încă trei persoane, care ieri seara au fost preluate pe carantină”, a explicat Raed Arafat.
 
Managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, a declarat că persoanele în vârstă sunt mai vulnerabile la infectarea cu coronavirus, în timp ce copiii sunt mai puţin expuşi la acesta.

„Este un virus care atacă în special persoanele în vârstă. Copiii sunt mai puţin expuşi la acesta”, a precizat Streinu-Cercel, într-o conferinţă alături de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Victor Costache, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

El a mai spus că achiziţia termoscanerelor va fi realizată în cel mai scurt timp, procedură ce este derulată prin Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate, din subordinea Ministerului Finanţelor.

Streinu-Cercel a făcut apel la calm şi a arătat că gripa sezonieră afectează foarte mulţi români şi totuşi nu se vorbeşte atât de mult de ea.