Victor Negrescu a fost respins de Ursula von der Leyen pentru nerespectarea procedurilor. Dăncilă cere audierea lui în Parlament

Anunț oficial din partea Uniunii Europene. Fostul ministru al Fondurilor Europene, Victor Negrescu, nu a fost acceptat pentru a ocupa funcția de comisar european pe domeniul Transporturi. Propunerea a fost făcută, ieri, de Viorica Dăncilă, încă premier al României.

30 oct. 2019, 05:53
Victor Negrescu a fost respins de Ursula von der Leyen pentru nerespectarea procedurilor. Dăncilă cere audierea lui în Parlament

UPDATE: Oficialii UE au anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că Negrescu nu a fost acceptat pentru postul de comisar pentru că propunerea nu a fost discutată de premier cu președintele Klaus Iohannis și nu a fost agreată de acesta, or un consens este absolut necesar.

Purtătorul de cuvânt al CE Mina Andreeva a declarat miercuri, referindu-se la nominalizarea lui victor Negrescu pentru postul de comisar european, că există îndoieli serioase că propunerea a fost făcută legitim de Guvernul interimar actual, subliniind că este evident că această propunere nu este spijinită de preşedinbtele României

”Doamna preşedinte ales Ursula von der Leyen a primit o scrioare din partea doamnei prim-ministru al României cu o propunere de nume pentru poziţia de comisar european din partea României. Este evident că această propunere nu este sprijinită de preşedintele României. Aşadar, ţimând cont de ceea ce urmează, este în interesul tuturor ca Europa să avanseze fără alte întârzieri şi,  indiferent de cine este propunerea României, trebuie să fie o propunere acceptabilă pentru doamna preşedinte ales al CE şi să primească sprijinul Parlamentului European”, a declarat purtătorul de cuvânt al CE Mina Andreeva, întrebată dacă von der Leyen va începe procedurile în cazul lui Victor Negrescu sau va aştepta o nouă propunere.

Întrebată dacă este vorba despre o respingere, Andreeva a declarat: ”Nu este o întrebare la care să răspund cu Da sau Nu. Există  îndoieli serioase că propunerea făcută din partea României a fost făcută legitim de Guvernul interimar actual. Deci, este o chestiune care trebuie rezolvată în România”.

UPDATE: Premierul demis, Viorica Dăncilă a trimis Parlamentului o scrisoare prin care anunță nominalizarea lui Victor Negrescu pentru funcția de comisar european și cere audierea acestuia în comisiile de specialitate, conform legii pe care nu a respectat-o la nominalizările precedente. Dăncilă a declarat marți că a transmis o nouă propunere președintelui desemnat al Comisie Europene, în persoana fostului europarlamentar Victor Negrescu.

„Având în vedere solicitarea doamnei Ursul von der Leyen, Președinte-ales al Comisiei Europene, prin adresa transmisă în dată de 28.10.2019, referitoare la propunerea Guvernului României privind candidatul pentru funcția de membru al Comisiei Europene, am deosebita onoare să vă informez că domnul Victor Negrescu este nominalizarea Guvernului României pentru funcția de comisar european. 

În acest sens, în conformitate cu Legea 373/2013, vă adresez rugămintea de a demara procedurile necesare pentur audierea domnului Victor Negrescu în comisia de specialitate a Camerei Deputaților”, se arată în scrisoarea trimisă de Viorica Dăncilă la Parlament.

Potrivit unor surse de la Bruxelles, candidatura lui Victor Negrescu nu întruneşte condiţiile necesare. Mai exact, propunerea nu a făcută în urma unui consens între guvernul român şi Preşedinţie.

În plus, procedura prevede ca un candidat la postul de comisar european să fie aprobat în Parlament, lucru care nu s-a întâmplat cu Victor Negrescu.

Ursula von der Leyen a cerut din nou României să ia o hotărâre cât mai repede, pentru a ajunge la un consens între cele două instituții, în ceea ce privește propunerea pentru postul de comisar european.

Preşedintele-ales al Comisiei Europene şi-a exprimat oficial marţi sprijinul pentru candidaţii desemnaţi de Franţa şi Ungaria în echipa sa de comisari, într-un efort de a depăşi numeroasele obstacole care au întârziat cu cel puţin o lună preluarea oficială a prerogativelor de către noul executiv european