Victor Negrescu cere intervenţia CE pentru modificarea contractelor privind achiziţia de vaccinuri anti-COVID. „Dozele nu sunt folosite, iar cheltuielile de milioane de euro sunt suportate de la buget”

Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, a cerut sprijinul Comisiei Europene pentru suspendarea sau modificarea contractelor prin care au fost achiziţionate vaccinurile anti-COVID de către fostul Guvern, în condiţiile în care dozele nu sunt folosite, iar cheltuielile de milioane de euro sunt suportate de bugetul de stat.

19 apr. 2022, 11:22
Victor Negrescu cere intervenţia CE pentru modificarea contractelor privind achiziţia de vaccinuri anti-COVID. „Dozele nu sunt folosite, iar cheltuielile de milioane de euro sunt suportate de la buget”

Victor Negrescu a amintit despre sprijinul acordat la nivel european pentru achiziţia vaccinurilor împotriva COVID-19, însă nu a ezitat să critice iresponsabilitatea foştilor guvernanţi, care au cumpărat fără nicio analiză de nevoi milioane de doze. Între timp, acestea au expirat, fără să ajungă la persoanele care aveau nevoie de ele.

“Achiziţia în comun la nivel european a vaccinurilor necesare limitării efectelor generate de pandemia de COVID-19 a fost un succes, acest demers necesar fiind susţinut de Parlamentul European. În ciuda acestui fapt, ţinând cont de dinamica campaniei de vaccinare, a imunizării colective şi a îmbunătăţirii metodelor de tratament şi de prevenţie, necesarul de doze a scăzut dramatic”, a declarat eurodeputatul Victor Negrescu.

Europarlamentarul a subliniat că Guvernele unor ţări europene, printre care şi România, nu au făcut o analiză privind necesarul vaccinuri anti-COVID. Astfel, au fost contractate milioane de doze fără acoperire şi au rămas cu stocuri substanţiale. În aceste condiţii, există riscul ca vaccinurile să expire, în loc să ajungă la potenţialii beneficiari şi să ne permită să oferim un răspuns global la pandemie.

”În acest context, consider că este necesară suspendarea sau modificarea acestor contracte semnate iresponsabil de către anumiţi oameni politici, precum cei din România, în valoare de milioane de euro, în aşa fel încât bugetele respectivelor ţări să nu fie afectate, iar dozele de vaccin să ajungă la cei care au mai multă nevoie. În consecinţă, solicit Comisiei Europene un punct de vedere privind posibilitatea suspendării sau modificării acestor contracte, detalii privind demersurile pe care instituţiile europene intenţionează să le urmeze pentru a se asigura că aceste solicitări, venite din partea unor politicieni naţionali, nu au fost făcute în detrimentul interesului financiar al cetăţenilor europeni şi o propunere de măsuri pentru a preveni astfel de situaţii.”, se arată în interpelarea formulată de eurodeputatul social-democrat Victor Negrescu, membru în Comisia pentru Bugete a Parlamentului European.

Citeşte şi: Afacerea care îngroapă România, DOCUMENT ŞOCANT! Dăm 100 de lei pentru nevoiaşi şi un miliard de euro pe vaccinuri inutile FOTO

Negrescu a punctat că orice modificare parţială a contractelor va permite în continuare României să aibă acces la dozele de vaccin necesare inclusiv pentru rapel sau pentru o imunizare mai eficientă a populaţiei, dar va asigura ţării noastre un flux de doze corespunzător necesarului fără să se ajungă la situaţia distrugerii unor cantităţi importante de vaccin şi la plata inutilă a milioane de euro.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, duminică, la Antena 3, că România a cumpărat peste 100 de milioane de doze de vaccin, pentru 15 milioane de români.

El a acuzat fostul Guvern că a mai făcut un contract de 40 de milioane doze, pentru anii 2022 şi 2023, care nu au venit încă în România, iar costul acestora a fost de 730 de milioane de euro. Memorandumul ministrului Sănătăţii a fost contrasemnat de Dan Barna, vicepremierul cu atribuţii pe sănătate şi de ministrul de Finanţe şi prim-ministru, a mai spus Ciolacu.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu solicită DNA anchetarea lui Vlad Voiculescu şi Dan Barna în cazul achiziţiei de vaccinuri: „S-au cumpărat peste 100 de milioane de doze de vaccin pentru 15 milioane de români”