Viktor Orban vrea relaţii bune cu Rusia şi UE şi un nou STAT, cu un sistem care să CONVINĂ Ungariei

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat sâmbătă, la Universitatea de vară de la Băile Tuşnad, că ţara sa doreşte să-şi dezvolte, în continuare, relaţiile cu Uniunea Europeană, dar şi cu statele din restul lumii, dacă găseşte puncte de interes comune.

26 iul. 2014, 14:52
Viktor Orban vrea relaţii bune cu Rusia şi UE şi un nou STAT, cu un sistem care să CONVINĂ Ungariei

Răspunzând unei întrebări din public, Viktor Orban a spus că Ungaria nu vrea ca Rusia să fie izolată, dimpotrivă, interesul major este ca ‘această ţară să nu se rupă de procesul de dezvoltare, democratizare şi modernizare a societăţii’. El crede că Ungaria trebuie să aibă relaţii bune cu ţările din Uniunea Europeană, dar şi cu restul lumii, menţionând că nu va marginaliza nici capitalul rusesc, nici cel venit din ţările arabe şi nici din China.

‘Lăsând la o parte ideologiile, trebuie să găsim acele puncte comune pe baza cărora să ne armonizăm interesele cu aceste ţări. Nu cred că trebuie să facem o alegere, trebuie doar să vedem dacă relaţiile servesc sau nu intereselor Ungariei. (…) Trebuie să avem relaţii bine dezvoltate cu UE, dar şi cu restul lumii, pentru că succesul lor este şi succesul nostru. Trebuie să fim realişti în ceea ce priveşte capacităţile noastre şi conştienţi că trebuie să dezvoltăm aceste relaţii, să căutăm acele puncte unde avem interese comune’, a afirmat Viktor Orban, informează Agerpres.

El a menţionat că, în prezent, Ungaria realizează exporturi în proporţie de 80% către ţările din UE şi că interesul Ungariei ar fi să se orienteze şi către partea estică a lumii, încercând să-şi extindă relaţiile, menţinându-şi calitatea de stat membru cu drepturi depline al UE şi NATO.

Un nou stat, cu sistem propriu de posperitate şi stabilitate

Având în vedere schimbările care se produc în context internaţional, Orban a spus că Ungaria caută să-şi definească propriul sistem care să aducă prosperitate şi stabilitate în următorii 20-30 ani, menţionând că a copia Occidentul ‘e o dovadă de provincialism’.’Dacă vrem să schimbăm tot ceea ce nu ne convine în lumea care ne înconjoară, atunci trebuie să creăm un sistem care să ne convină’, a spus Viktor Orban, care a susţinut că liberalismul care a construit statul de bunăstare şi-a epuizat deja resursele şi ‘a început să se autoconsume’.

Orban a afirmat că nu neagă valorile liberale, dar această ideologie nu va fi elementul central al sistemului politic din Ungaria, atâta vreme cât partidul pe care îl conduce, FIDESZ, se va afla la putere, ci va conţine ‘o abordare naţională’.

Declaraţii cu respect

Premierul Ungariei a mai spus că este nevoie de respect în relaţiile româno-ungare, susţinând că dacă el nu a făcut nicio declaraţie lipsită de respect la adresa naţiunii române, din partea statului român astfel de afirmaţii au curs cu „duiumul”.

„Ma laud cu asta şi toată comunitatea naţională se poate mândri că în ultimii doi ani nu a fost nicio declaraţie a premierului Ungariei care să nu dea respectul cuvenit preşedintelui, premierului şi naţiunii române. Dar din partea română declaraţiile care nu tratează cu respect maghiarii din România, statul maghiar, naţiunea maghiară sunt cu duiumul”, a spus Viktor Orban la Universitatea de vară „Tusvanyos” care are loc la Băile Tuşnad, potrivit hotnews.ro.

Eu voi trata cu respect statul român şi politicienii români care merită şi suntem gata de dialog. Întotdeauna vom fi deschişi la tratative cu partea română”, a mai afirmat premierul Ungariei la dezbaterea care a încheiat cea de-a XXV-a ediţie a Universitatii „Tusvanyos” de la Băile Tuşnad.

Proiectul South Stream

Referindu-se la proiectul South Stream, care prevede construirea unei conducte de gaze naturale din Rusia către Europa, Viktor Orban a spus că în mod clar Ungaria este interesată ca aceasta să traverseze teritoriul ţării, în eventualitatea în care va ocoli Ucraina. El a menţionat că Ungaria este solidară cu Ucraina, dar nu trebuie să piardă din vedere propriile interese. ‘Trebuie să-i ajutăm pe ucraineni, suntem solidari, dar nu trebuie să uităm de interesele noastre. Dacă e nevoie ca această conductă de gaze să treacă pe la noi, să avem relaţii comerciale bune cu Rusia, atunci suntem clar în favoarea South Stream. Nu e vorba de egoism, dar în primul rând trebuie să fim solidari cu interesele noastre’, a subliniat premierul Ungariei.

Atât în discursul rostit la Universitatea de Vară, cât şi atunci când a răspuns întrebărilor din public, Viktor Orban a criticat liberalismul ca factor de structurare a societăţii, pe baza căruia s-au dezvoltat statele occidentale, afirmând că nu s-a dovedit a fi o soluţie sustenabilă atunci când s-a declanşat criza economică internaţională.