Victor Ponta BLOCHEAZĂ mărirea salariilor demnitarilor. Planul premierului şi mesajul către Iohannis şi Oprea

Premierul Victor Ponta a anunţat joi seară că amână aplicarea ordonanţei de urgenţă prin care salariile demnitarilor urmau să se majoreze de la 1 august.

09 iul. 2015, 20:30
Victor Ponta BLOCHEAZĂ mărirea salariilor demnitarilor. Planul premierului şi mesajul către Iohannis şi Oprea

Victor Ponta şi-a reintrat în drepturi de joi, după concediul medical pe care l-a luat pentru a se opera la genunchi, iar una dintre primele decizii luate a fost să amâne aplicarea ordonanţei privind creşterea salariilor demnitarilor. Premierul este decis să întoarcă  la Parlament ordonanţa de urgenţă adoptată la ultima şedinţă de guvern desfăşurată în interimatul vicepremierului Gabriel Oprea şi lăudată de preşedintele Klaus Iohannis. Victor Ponta a luat această decizie pentru că spune că este corect ca salariile demnitarilor să crească atunci când vor creşte toate salariile bugetarilor, adică în următorii ani.

Eu n-am fost de acord cu ordonanţa. Demnitarii trebuie să fie bine plătiţi, dar salariile trebuie să crească odată cu legea salarizării. Le-am spus domnului Oprea, doamnei Plumb şi domnului Teodorovici. N-am vrut să creez impresia că am ceva cu ceea ce s-a discutat cu Iohannis şi Oprea în absenţa mea. Acum am aflat că Iohannis nu are nicio treabă cu chestia asta şi miercuri vom adopta o altă decizie. Nu se măresc salariile demnitarilor. Se vor mări când se măresc la toţi bugetarii. Eu am fost ieri informat de un anumit lucru, am aflat că am fost dezinformat şi sunt gata să repar. Eu ştiam că au discutat să adopte ordonanţa în absenţa mea (Iohannis şi Oprea, n.r.), am respectat o discuţie între premier şi preşedinte, n-am vrut să intervin, dar (…) cel mai corect e să amânăm intrarea în vigoare. Jocurile astea de doi bani, în care faci ceva şi după dai vina pe altcineva, nu mai sunt dispus să le înghit. Miercuri iau decizia corectă„, a spus Victor Ponta, la B1 TV.

Ponta a intervenit cu acest anunţ, după ce, în aceeaşi emisiune, şeful Cancelariei prezidenţiale, Dan Mihalache, afirmase că nu preşedintele Iohannis este cel care i-a cerut premierului interimar Gabriel Oprea să majoreze indemnizaţiile demnitarilor, aşa cum susţineau surse politice.

Ipoteza a fost alimentată şi de faptul că Iohannis a comentat şi a lăudat adoptarea ordonanţei înainte ca aceasta să fie anunţată oficial de Guvernul României.

Dan Mihalache a explicat că nu Iohannis i-a cerut lui Oprea să majoreze indemnizaţiile demnitarilor, şi că poziţia sa a fost doar de a arăta public că este normal ca demnitarii să beneficieze de o remuneraţie corespunzătoare importanţei lor în stat. „Unele partide sunt experte în a da pe surse anumite informaţii, pentru a pasa responsabilitatea”, a precizat şeful Cancelariei Prezidenţiale, adăugând că Iohannis a fost informat de Oprea despre această majorare.