Victor Ponta: „Dacă se fac alegeri anticipate eu cred că trebuie să uităm de creşteri de salarii, de pensii, de alocaţii”

Planul președintelui României pentru alegerile anticipate pare să se contureze, cel puțin acestea sunt semnalele dinspre Cotroceni, relatează România TV. USR, formațiunea aliată a președintelui ar fi încântată de faptul că obține garanția pe care a cerut-o, aceea de schimbare a legislației electorale privind alegerea primarilor în două tururi.

17 ian. 2020, 17:21
Victor Ponta: „Dacă se fac alegeri anticipate eu cred că trebuie să uităm de creşteri de salarii, de pensii, de alocaţii”

Victor Ponta susține că este un joc al Partidului Național Liberal. Fostul premier și-a exprimat punctul de vedere în direct la România TV. „Guvernul și-a angajat răspunderea pe alegerea în două tururi. În acelaşi timp spun să se ceară moțiune de cenzură ca să cadă Guvernul. Vreau să înțeleagă toată lumea. Dacă trece moțiunea de cenzură legată de această lege, atunci legea nu intră în vigoare. Rămânem cu primari într-un singur tur. Dacă voiau să intre legea în vigoare imediat atunci dădeau OUG. Acolo nu se face moțiune. Au făcut angajarea răspunderii ca să cadă Guvernul și să nu intre în vigoare legea cu două tururi”, a relatat Victor Ponta la România TV.

Călin Popescu Tăriceanu spune că PNL ar putea să-şi sape singur groapa: „Moţiunea are şanse să treacă”

„PNL-ul dacă vrea să treacă moțiunea și să fie demis Guvernul atunci trebuie să votezei ei de la PNL moțiunea împotriva propriului Guvern. E un circ pe care oamenii nu îl vor înțelege și îl vor sancționa. (…) Dacă se fac alegeri anticipate eu cred că trebuie să uităm de creșteri de salarii, de pensii, de alocații. Foarte probabil că după alegeri vor spune că nu putem să le facem și asta e… patru ani de acum înainte nu mai avem cum să îi sancționăm”, a mai spus Ponta.

Președintele PRO România, Victor Ponta a declarat, vineri,că partidul pe care îl conduce nu va vota pentru o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban, în contextul în care elementul declanșator al acestui instrument parlamentar vizează modificarea legislației electorale astfel încât primarii să fie aleși în două tururi. Ponta a adăugat că i-a cerut lui Ludovic Orban, imediat după învestirea Guvernului, să dea OUG pe alegerea primarilor, însă premierul nu a dorit. „Noi am anunțat mereu că susținem alegerea primarilor în două tururi. PRO România nu votează o moțiune împotriva unei legi care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Însă dacă PNL își dorea primari în 2 tururi ar fi dat ieri OUG, pentru care nu ar fi trebuit sa fie depusă moțiune de cenzură în Parlament sau să fie atacată la CCR. Astfel, prin asumarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi a dat posibilitatea PSD să depună moțiune de cenzură sau să atace legea la CCR.

Am discutat cu Orban si cu ceilalti lideri de grup după investirea guvernului sa dea atunci OUG pe doua tururi. Nu au vrut. Cât priveste Consiliul Județean, am rămas pe vremea lui Dăncilă, la vot pentru Baroni. La CJ au lăsat sistemul de vot al PSD”, a spus Victor Ponta, într-o intervenție telefonică la Digi24.