Victor Ponta, despre alegerile din Republica Moldova: România susţine integrarea europeană

Prim-ministrul Victor Ponta a subliniat astăzi importanța alegerilor parlamentare organizate duminică, 30 noiembrie, în Republica Moldova. Scrutinul electoral va oferi direcția vecinilor de peste Prut pentru următorii ani – fie spre integrarea în Uniunea Europeană, fie spre restabilirea relațiilor cu Rusia.

25 nov. 2014, 13:18
Victor Ponta, despre alegerile din Republica Moldova: România susţine integrarea europeană

„Duminica aceasta vor avea loc în Republica Moldova alegeri care sunt chiar mai importante decât cele din România – Moldova va vota pentru continuarea parcursului european sau pentru întoarcerea către Est”, a transmis premierul prin intermediul paginii sale de Facebook.

Mai mult, Victor Ponta a reiterat sprijinul pe care România îl oferă Republicii Moldova pentru integrarea în Uniunea Europeană, după ce în trecut a sprijinit renunțarea la regimul de vize în UE pentru cetățenii moldoveni, dar și semnarea de către vecinii noștri a acordului de asocierea la UE în luna iunie 2014, la Bruxelles.

Pe data de 30 noiembrie 2014 se vor desfăşura în Moldova alegerile parlamentare în baza sistemului proporţional absolut. În ziua votării, partidele politice şi candidaţii independenţi se vor regăsi pe un singur buletin de vot.

Pragul electoral pentru o formaţiune politică este de 6%; pentru un bloc electoral din două partide — 9%; pentru un bloc electoral din 3 şi mai multe partide — 11%; şi pentru candidaţii independenţi — 2%. Mandatele ce ar trebui să revină concurenţilor electorali care nu au trecut pragul electoral vor fi redistribuite în mod egal partidelor care au depăşit pragul.

Președintele Nicolae Timofti și-a îndemnat luni seara concetățenii să voteze în mod responsabil în alegerile parlamentare de duminică și să opteze pentru partidele care vor duce Republica Moldova în Uniunea Europeană, cale pe care s-a angajat deja.