Victor Ponta, despre unirea cu Moldova: Trebuie să facem lucruri concrete pe care oamenii de acolo să le simtă

Victor Ponta a vorbit la România TV despre lucrurile pe care România le poate face pentru a ajuta Moldova.

01 dec. 2013, 19:30
Victor Ponta, despre unirea cu Moldova: Trebuie să facem lucruri concrete pe care oamenii de acolo să le simtă

Moldova a facut un pas extraoordinar de important către Europa şi implicit către România. Eu cred că evident suntem acelaşi popor, vorbim aceeaşi limbă, avem aceleaşi tradiţii şi culturi comune. Din punct de vedere politic, din cauza unor decizii politice luate de mult, suntem separaţi„, a declarat Victor Ponta.

Citeşte şi Băsescu: Unirea cu Republica Moldova nu e un ideal de realizat pe termen scurt, dar trebuie asumat

Prim-ministrul a vorbit despre metodele prin care România poate sprijini Moldova prin „lucruri concrete pe care oamenii de acolo sa le simtă”.

În primul rând sa facem lucruri concrete pe care oamenii de acolo sa le simtă. Vorbesc de gazoduct. Gazoductul nu e doar un proiect politic, e vorba de faptul că la un moment dat, dacă din Est ni se taie gazul, să putem să nu îngheţe oamenii în casă, să putem să aibă fizic o posibilitate. Vorbim despre liniile de înaltă tensiune , vorbim despre energia electrică. De asemenea, Moldova nu mai poate fi şantajată, vorbim de poduri care au fost distruse şi nimeni nu se preocupă să le reconstruiască. Discutăm de investiţiile companiilor româneşti în dezvoltarea economică a Moldovei, vorbim de simplificarea regimului de acces în România pentru că înainte de a intra în UE moldovenii veneau făra vize, acum vin cu vize„, a explicat premierul modul în care ar putea fi ajutată Moldova de către România.

Citeşte şi Manifestaţii la Chişinău: Sute de moldoveni au cerut UNIREA CU ROMÂNIA

Victor Ponta a adăugat că România trebuie să sprijine Moldova cu lucruri concrete.

Eu vreau când vorbesc de Moldova să ne gândim la ei, nu la noi. Cred că ce trebuie să facă România în perioada următoare este să sprijine Moldova cu lucruri concrete, nu cu vorbe goale, că vorbe goale nu mai vor nici românii, nici nimeni altcineva şi cred că trebuie să îi intrebăm pe ei, „Cu ce vă ajutăm?”, adică noi voiam să îi trecem strada şi ei nu voiau să treacă strada„, a conchis Ponta.