Victor Ponta: Ideea de introduce acciza este singura variantă ca să construim autostrăzi

Premierul Victor Ponta a declarat în exclusivitate, la România TV, că nu este de acord cu scăderea taxelor pentru populaţie, iar dacă i-ar scuti de cetăţeni de plata accizei la carburanţi, s-ar crea o gaură în buget de aproape două miliarde de lei.

30 mart. 2014, 18:44
Victor Ponta: Ideea de introduce acciza este singura variantă ca să construim autostrăzi

În 2009 am avut campanie electorală. Atunci era numai lapte şi miere. Nu era nevoie de FMI, nu era nevoie să creştem TVA-ul, nu era nevoie de nimic. După care a venit aprilie 2010 şi a venit şi nota de plată cumplită. În 2009, domnul Boc, faimosul domn Boc, un mare administrator, a făcut deficit de 9,5%, asta înseamna vreo 14 miliarde de euro, datorie. Eram mai mulţi bani cheltuiţi decât încasase statul român„, a declarat Victor Ponta.

Vezi şi: Ponta: Acciza la carburanţi va fi aplicată de la 1 aprilie

Premierul a precizat că nu este de acord să le transmită oamenilor că vor scădea taxele, „pentru că în 2015 vine nota de plată”. „Spre deosebire de domnul Băsescu, eu voi fi, cred, tot într-o poziţie publică, aşa încât le-am explicat domnului Băsescu şi tuturor celor care vor să audă, că dacă aş scoate acciza acum, până la sfârşitul anului 2014, aş avea o gaură în buget de 1,8 miliarde de lei, bani pe care trebuie să îi iau de undeva„, a mai spus Victor Ponta.

Oficialul a explicat şi care este logica din spatele introducerii accizei la carburanţi. „Ideea de a avea o resursă, prin această acciză, cu care să asigur fie proiecte strict de buget, fie cofinanţarea pentru proiectele de autostrăzi, este singura variantă ca să avem cu adevărat autostrăzi, altfel nu o să avem niciodată„, a mai precizat premierul.

Guvernul va adopta actul normativ prin care transportatorii primesc înapoi o parte din acciza de 7 eurocenţi

Victor Ponta a mai spus că Guvernul va adopta, în şedinţa de miercuri, actul normativ în baza căruia transportatorilor care au licenţă de transport şi prezintă factură legală de alimentare cu motorină, le va fi returnată, trimestrial, o parte din acciza de 7 eurocenţi pe litrul de carburant.

Unde avea dreptate domnul Băsescu sau cei care critică acciza, pentru că au şi o parte de dreptate şi nu ezit să le-o recunosc atunci când e cazul: influenţa asupra transportatorilor de mărfuri. Cei cu firmele de transport, cu camioanele se uită cât costă motorina în Ungaria, cât costă în Bulgaria şi cât costă pe piaţa neagră, că există în continuare o piaţă neagră de alimentare cu carburanţi. Cei cu camioane, dar şi cei cu firme mai mici, alimentează din zone încă nefiscalizate.(…) Am stat de vorbă cu Uniunea Naţională a Transportatorilor şi am întrebat: care este efectul asupra voastră a acestei accize. Mi-au zis: s-ar putea să alimentăm mai mult în Ungaria. Şi care e soluţia? Păi, uite cum se întâmplă în şase ţări din UE: măriţi cu şapte eurocenţi, dar dacă vă aducem factura corect, de la benzinărie, daţi-ne înapoi o parte din această acciză. Şi miercuri vom adopta actul normativ prin care trimestial, tot ce se cumpără de către transportatorii care au licenţă de transport, cu factură, motorină, în trimestrul III îmi aduc acea factură şi din şapte eurocenţi cât a crescut (acciza pe litru – n.r.) trei îi dă transportatorul şi patru îi dă Guvernul înapoi„, a declarat premierul.

Victor Ponta a mai spus că o astfel de măsură ar avea două efecte. „Pe de-o parte, pentru ei (transportatori – n.r.) creşte doar cu trei eurocenţi şi rămân deocamdată competitivi faţă de vecinii noştri. Şi, în al doilea rând, îi ajut în mod corect, după părerea mea, pe cei care alimentează în mod legal şi emit facturi şi îi descurajez sau îi dezavantajez – şi mă bucur de acest lucru – pe cei care alimentează ilegal„, a conchis acesta.

CITEŞTE ŞI. Ponta: Banii din acciză merg la bugetul mare şi de acolo la infrastuctură şi alte proiecte