Victor Ponta în Corriere della Sera: Reprezint generaţia de politicieni care nu acceptă corupţia

Premierul Victor Ponta a acordat un interviu în publicaţia de prestigiu italiană Corriere della Sera, jurnalistului american Alan Friedman.

04 oct. 2014, 08:21
Victor Ponta în Corriere della Sera: Reprezint generaţia de politicieni care nu acceptă corupţia

Primul Ministru a vorbit despre creşterea economică a României, despre piaţa muncii din România, despre relaţia dintre Italia şi România şi despre progresele pe care România le-a făcut în lupta împotriva corupţiei dar şi despre instabilitatea geopolitică din regiune.

Despre economie

„În ultimule luni am reuşit să creăm peste 150.000 de locuri de muncă şi am reuşit prin investiţii în energie, IT şi servicii să scădem şomajul sub 7%” a declarat Victor Ponta în ziarul italian.

Premierul a pledat pentru continuarea reformelor structurale, pentru continuarea acordării de facilităţi fiscale pentru investitori dar şi pentru stabilitatea şi predictibilitatea sistemului fiscal. În acelaşi context Primul Ministru Victor Ponta i-a urat mult succes omologului său italian Matteo Renzi pentru reforma pieţei muncii.

„Acum 4 ani aveam 6 milioane de pensionari şi 4 milioane de angajaţi. Acum avem 5 milioane cu 5 milioane ceea ce ne este încă sustenabil de termen lung, dar este mult mai bine ca în trecut”, a declarat premierul.

Victor Ponta a declarat că în calitate de social democrat crede într-o societate inclusivă, dar că trebuie să fim competitivi din punct de vedere economic. „Nu cred în austeritate și în tăieri, nu cred în legea junglei, dar cred că trebuie să fim competitivi pentru a câștiga războiul economic” a subliniat Primul Ministru.

Despre politică externă

Victor Ponta a declarat pentru Alan Friedman că România are un program clar şi corect pentru Republica Moldova. „Am investit în educaţia, în infrastructura, în sistemul de energie din Republica Moldova pentru ca cetăţenii Republicii Moldova să vadă şi să simtă avantajele de a fi proeuropeni” a mai spus premierul. „Acest model trebuie continuat de Europa și în cazul Georgiei și în cazul Ucrainei” a continuat Victor Ponta.

„Italia este unul din cei mai importanți parteneri comerciali pentru România. Iubesc Italia și îi urez mult succes premierului Metteo Renzi”

Despre lupta împotriva corupției

„Sunt fost procuror și știu ce se întâmplă cu corupția în România. Este important că am construit instituții independente și eficiente de luptă împotriva corupției și este important că avem transparența cheltuielilor publice, ne îndreptăm în direcția potrivită dar mai sunt multe de făcut” a spus premierul Victor Ponta.

Acesta a declarat de asemenea că face parte dintr-o nouă generație formată după era comunistă, care nu mai acceptă corupția și care consideră că eliminarea corupției este benefică pentru întreaga societate. „Voi continua să acord tot sprijinul instituțiilor independente care se luptă cu corupția din România” a accentuat Victor Ponta.

Despre problema romilor

„Romii sunt cetățeni europeni și discursurile rasiste pe care le văd în unele state europene mă îngrijorează. Când vom reuși ca toți copiii romi să fie în școli atunci vom fi câștigat această bătălie” a spus Primul Ministru referitor la problema care este sesizată și de cetățenii italieni, privind țiganii.

„Trebuie să fim o societate unită în care copiii să crească fără discriminări, cu aceleași oportunități” a încheiat interviul premierul Victor Ponta.

Interviul VIDEO poate fi urmărit aici.