Victor Ponta, vizită oficială în Republica Moldova. Gazoductul Iaşi-Ungheni, inaugurat de cei doi premieri

Premierul Victor Ponta se află, miercuri, într-o vizită oficială în Republica Moldova, cu ocazia sărbătoririi pe 27 august a Zilei Independenţei. Premierul român şi omologul său modovean, Iurie Leancă, au participat la inaugurarea gazoductului Iaşi-Ungheni.

27 aug. 2014, 07:40
Victor Ponta, vizită oficială în Republica Moldova. Gazoductul Iaşi-Ungheni, inaugurat de cei doi premieri

Premierul Victor Ponta şi membrii delegaţiei oficiale de la Bucureşti care vizitează Republica Moldova cu ocazia sărbătoririi la 27 august a Zilei Independenţei au depus, miercuri, buchete de flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău.

Alături de prim-ministrul român au depus coroane preşedintele Moldovei, Nicolae Timofti, preşedintele Parlamentului Moldovei, Igor Corman, şi prim-ministrul Iurie Leancă.

La Chişinău, Victor Ponta a vizitat Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, context în care a fost anunţată donaţia de către Guvernul României, prin Ministerul Afacerilor Externe, a unui milion de euro pentru continuarea lucrărilor de restaurare a clădirii.

‘E o zi specială pentru Moldova, Ziua Independenţei, dar dincolo de asta trebuie să facem lucruri pentru cultură, educaţie, artă. Lucrările de restaurare aveau nevoie de un mic sprijin şi acest sprijin vine din toată inima din partea României. (…) Sprijinul pentru cultură pe ambele părţi ale Prutului este esenţial pentru păstrarea identităţii naţionale. Orice leu românesc sau moldovenesc pe care îl cheltuim pentru cultură este un leu bine investit’, a declarat premierul Victor Ponta la Muzeul Naţional de Artă al Republicii Moldova, citat de AGERPRES.

Delegaţia română a fost apoi la sediul Bibliotecii Municipale ‘Bogdan Petriceicu Haşdeu’, unde premierul român a luat parte la donaţia de carte constând în 25.000 de volume destinate bibliotecii din Chişinău, dar şi mai multor biblioteci şi şcoli din Republica Moldova.

‘Sperăm să fie cât mai mulţi, în special tineri, dar nu doar tineri, care să beneficieze de ceea ce am adus aici. (…) Nimic nu poate să păstreze identitatea naţională decât o carte. În România am donat sânge, aici donez cărţi. Cred că e o alegere mai fericită’, a afirmat Victor Ponta la Biblioteca Municipală din Chişinău.

Ulterior, premierul român şi omologul său moldovean, însoţiţi de ceilalţi membri ai delegaţiilor oficiale, au vizitat un târg de artă populară, context în care Victor Ponta a discutat cu câţiva meşteşugari care lucrau bundiţe, ceramică sau obiecte din lemn.

Şeful Executivului de la Bucureşti a fost şi în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, unde s-a desfăşurat ceremonia de înmânare a cheilor pentru cele 15 automobile Duster donate de Guvernului Republicii Moldova de către Guvernul României.

Când se vine în vizită la noi, la români, se vine cu un cadou întotdeauna. Cred că astăzi, dacă am reuşit să aducem cărţi şi am fost împreună la Biblioteca Municipală, dincolo de cărţi vrem să aducem şi altceva de care să ne mândrim. Dacia este una dintre companiile cu care România se mândreşte în toată lumea şi ne-am gândit: aşa cum ne trebuie nouă, vă trebuie şi dumneavoastră pentru diverse instituţii care au nevoie să servească populaţia, să sprijine acolo unde este nevoie. Sunt 15 din cele 50 de Dustere pe care Guvernul României le donează Guvernului Republicii Moldova. Sunt foarte bucuros că începând de astăzi vor începe să fie folosite pentru binele public’, a arătat premierul Victor Ponta.

Totodată, prim-ministrul Ponta le-a promis miniştrilor Culturii şi Educaţiei din Republica Moldova că Guvernul României va căuta o soluţie financiară pentru a sprijini restaurarea clădirii Teatrului din Cahul şi, pe de altă parte, că elevii şi profesorii din Republica Moldova vor beneficia în curând şi de microbuze şcolare din partea României.

În continuarea vizitei, cei doi premieri s-au deplasat în localitatea Marinici, raionul Nistoreni, pentru a evalua stadiul restaurării grădiniţei din localitate.

Guvernul României a acordat Chişinăului 20 milioane de euro pentru refacerea sau modernizarea a peste 860 de grădiniţe.

După deplasarea la Marinici, Victor Ponta şi Iurie Leancă au participat la inaugurarea gazoductului Iaşi-Ungheni şi, mai apoi, la o donaţie de autospeciale SMURD.

Alături de premierul Victor Ponta, în vizita în Republica Moldova se află vicepremierii Liviu Dragnea, Gabriel Oprea, Daniel Constantin şi Kelemen Hunor, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru IMM şi tineret, Florin Jianu, precum şi subsecretarul de stat în MAI Raed Arafat.