Victor Ponta, la Academia Tehnică Militară: Vreau ca toată România să fie mândră de Armată

Prim-ministrul Victor Ponta a participat astăzi la ceremonia de absolvire a promoției 2014 a Academiei Tehnice Militare din București, ocazie cu care a felicitat noii ingineri militari, absolvenți ai instituției, subliniind că noua generație de membri ai Armatei are parte de sprijinul Guvernului, în contextul planului de creștere a bugetului MApN până la 2% din PIB.

24 iul. 2014, 12:40
Victor Ponta, la Academia Tehnică Militară: Vreau ca toată România să fie mândră de Armată

„Vreau să apreciez munca pe care dvs o faceţi şi vreau să spun că România are foarte mare nevoie de dvs, (…) este mândră de dvs, avem nevoie de dvs şi cu siguranţă vă veţi face datoria foarte bine”, a spus prim-ministrul la Academia Tehnică Militară.

Premierul a declarat cu această ocazie că România are nevoie de pregătirea unei armate performante, fiind necesare toate eforturile făcute în cadrul bugetului.

„Vreau ca toată România să fie mândră de ceea ce reuşesc toţi cei care servesc ţara în diverse poziţii şi în diverse locuri acolo unde sunt trimişi. (…) Cred că România are foarte mare nevoie de dvs şi cred că cei care au gândit că România nu va avea nevoie de investiţii, de pregătirea unei armate performante din păcate nu au avut dreptate”, a afirmat Victor Ponta.

Măsurile luate de Guvern au ca prioritate transmiterea unui mesaj de încredere și sprijin, inclusiv bugetar, pentru militarii români. Creșterea bugetară pentru MApN, care ar urma să fie alocata și pentru următorii ani, vine după ce în 2011 bugetul era de numai 1% din PIB și a crescut anual cu 0,2%. Planul Cabinetului este să se ajungă la o alocare de 2% din PIB, care va putea asigura echipamentul modern necesar Armatei și condiții de pregătire bune.

Totodată, Ponta a atras atenția că Uniunea Europeană şi partenerii americani se pot baza pe România în contextul momentelor dificile din regiune, reiterând solidaritatea și deschiderea față de coordonare pe care România le manifestă în relațiile cu Ucraina și comunitatea internațională.

„Dacă azi România este un stat sigur în care toţi putem să trăim fără a ne îngrijora pentru ce se întâmplă astăzi sau mâine acest lucru se datorează în primul rând faptului că avem aliaţi puternici. Aliaţi care au încredere în noi, aliaţi alături de care am luptat în teatre de operaţiuni şi în al doilea rând, pentru că avem structuri militare la Ministerul Apărării Naţionale, la Ministerul de Interne, la celelalte servicii cu caracter militar care dau dovadă de profesionalism, dau dovadă de iubire de ţară şi pe care ne putem baza”, a declarat Victor Ponta.

Premierul a mai participat marți, 22 iulie, la festivitatea de acordare a gradelor militare absolvenților Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, unde a declarat că tinerii absolvenți ai unităților de învățământ cu profil militar reprezintă o mândrie pentru România.

„Îi felicit pe toţi absolvenţii acestei promoţii. Vreau să spun că ei reprezintă o mândrie pentru România, pentru familiile lor, părinţi, fraţi, prieteni (…) Vreau să felicit încă o dată toţi profesorii, toţi cei care răspund de învăţământul militar din România”, a spus Ponta.

Totodată, șeful guvernului a precizat că în 2014 un număr de 1.400 de tineri termină diverse forme de învăţământ militar, iar aceștia vor fi integrați în structurile Armatei Române și sprijiniți de Guvern.

„1.400 de tineri termină în acest an diverse forme de învăţământ militar. Toţi cei 1.400 devin imediat membri ai Armatei Române, ofiţeri ai Armatei sau subofiţeri ai Armatei Române şi aceasta este datoria oricărui guvern, de a vă asigura locuri de muncă, de a vă asigura condiţii de muncă, în aşa fel încât, atunci când este nevoie de dumneavoastră, să puteţi răspunde întotdeauna prezent”, a spus premierul.