Victor Ponta s-a întâlnit cu Traian Băsescu. Negocierile privind învestirea noului Guvern au eşuat

Cabinetul Ponta III a primit, marţi, votul de încredere al Parlamentului - 346 de voturi favorabile, 191 contra şi 8 nule - însă finalizarea procedurii depinde de preşedintele Traian Băsescu, care pare însă să amâne momentul în care noii miniştri vor depune jurământul şi vor intra, efectiv, în exerciţiul funcţiunii. Premierul Victor Ponta a încercat, marţi, să-l contacteze pe şeful statului, potrivit România TV, însă acesta nu a răspuns la telefon, astfel că şeful Executivului a mers la Cotroceni pentru o discuţie cu preşedintele.

04 mart. 2014, 18:07
Victor Ponta s-a întâlnit cu Traian Băsescu. Negocierile privind învestirea noului Guvern au eşuat

UPDATE: Negocierile dintre Victor Ponta şi Traian Băsescu privind noul Guvern au eşuat, o nouă întâlnire între cei doi urmând să aibă loc miercuri.

Premierul Victor Ponta a mers marţi seară, după votul de încredere oferit de Parlament miniştrilor propuşi pentru a face parte din noul Executiv, format după retragerea PNL de la guvernare.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, marţi, înaintea votului din Parlament, că nu va învesti noul guvern până când nu va primi avizul favorabil al Curţii Constituţionale, însă a subliniat că, dacă Victor Ponta va modifica programul de guvernare faţă de cel al USL este gata să-i primească pe noii miniştri şi în toiul nopţii pentru ca aceştia să depună jurământul şi să fie învestiţi în funcţie.

În replică, premierul Victor Ponta a afirmat că vrea ca noul Guvern să înceapă să funcţioneze chiar de miercuri şi a arătat că îl va contacta pe preşedintele Băsescu pentru a discuta despre acest lucru. Ponta a subliniat că este dispus ca, în şedinţa de Guvern de miercuri să adopte măsuri care să evite „orice confuzii legate de programul de guvernare”.

„Articolul 114 din Constituţie, care vorbeşte de angajarea răspunderii pentru un program, poate fi aplicat – mâine, în şedinţa de guvern. Adoptăm programul asupra căruia ne angajăm răspunderea. Sunt nişte termene, trei zile în care trebuie să primim observaţii, mă prezint în faţa Parlamentului, după care cinci zile în care se poate depune o moţiune de cenzură, după care abia atunci se promulgă programul respectiv. Preşedintele ştia că aceste lucruri nu depind de mine, ci de Parlament. Mâine transmitem către Parlament exact modificările cerute de preşedinte (…), dar trebuie să avem Guvern pentru asta”, a spus Ponta.

Potrivit România TV, Victor Ponta a încercat marţi seară să-l contacteze telefonic pe preşedintele Traian Băsescu, dar acesta nu a răspuns. Prin urmare, premierul a mers personal la Cotroceni pentru a se întâlni cu şeful statului.