Victor Ponta: Legea referendumului ar putea fi promulgată de preşedinţii Camerelor, dacă Băsescu refuză

Premierul Victor Ponta a afirmat că Legea referendumului ar putea fi trimisă la promulgare de către preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, în cazul în care preşedintele Traian Băsescu va refuza să o facă, Ponta arătând că există precedente în aceste sens şi anul 2007.

14 nov. 2013, 19:02
Victor Ponta: Legea referendumului ar putea fi promulgată de preşedinţii Camerelor, dacă Băsescu refuză

Primul-ministru a spus, la România TV, că încă este posibilă organizarea unui referendum pentru revizuirea Constituţiei simultan cu unul dintre cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale din 2014.

„Astăzi este 14 noiembrie, deci, în mod normal, în maxim 10 zile, chiar dacă abuzează din nou preşedintele şi o ţine 10 zile, ar fi 24. Dacă nu o promulgă, au voie să o promulge cei doi preşedinţi ai Camerelor. Dealtfel, s-a mai întâmplat acest lucru, pentru că preşedintele şi-a mai încălcat obligaţia. S-a întâmplat în 2007, 2008, ca preşedintele să refuze să îşi exercite atribuţiile şi, atunci, cei doi preşedinţi publică în Monitorul Oficial cu semnătura lor. Există precedente în acest sens, tot cu Traian Băsescu, care refuză practic să respecte decizia Curţii Constituţionale. E 24, deci asta înseamnă că la anul, pe 24, putem să facem referendum. E foarte strâns calendarul, dar putem să o facem”, a afirmat Ponta.

El a apreciat ca fiind „o bătaie de joc la adresa Curţii Constituţionale” faptul că preşedintele a contestat la CCR în luna septembrie prevederi din Legea referendumului care fuseseră declarate drept constituţionale încă din luna iunie, în urma sesizării depuse de către PDL.

Curtea Constituţională a respins, joi, cu majoritate de voturi, sesizarea preşedintelui Traian Băsescu în cazul legii referendumului, care prevede reducerea cvorumului de participare la 30%.

„Cu majoritate de voturi s-a respins sesizarea preşedintelui”, a anunţat preşedintele Curţii Constituţionale.

El a precizat că noua formă a legii referendumului va putea fi aplicată peste un an.

Sesizarea preşedintelui privind legea referendumului s-a aflat pe ordinea de zi a CC şi în 23 octombrie, dar atunci Curtea a amânat dezbaterile pentru data de 14 noiembrie. Motivul amânării a fost atunci, potrivit preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, imposibilitatea constituirii completului de şedinţă, întrucât de la reuniune au lipsit trei membri ai CC.

Şeful statului a trimis preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, în 21 septembrie, o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

În 29 mai, Camera Deputaţilor a adoptat, cu 221 de voturi „pentru”, 73 de voturi „împotrivă” şi două abţineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum la 30 la sută. Iniţiativa legislativă, semnată de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Bogdan Ciucă, a modificat Legea referendumului în sensul reducerii pragului de prezenţă la acest tip de scrutin de la 50 la 30 la sută, dar şi introducerea condiţiei unui vot de 25 la sută din alegători pentru validarea rezultatelor.

PDL a sesizat la rândul său Curtea Constituţională în legătură cu această lege.